Kloosterkino @ Bibliotheek

Animatiefilms tijdens de Kunstnacht

| Luus Veeken

Geïnteresseerd in animatiefilms? Altijd al eens zelf een animatiefilmpje willen maken? Dan is dit je kans. Bibliotheek De Mariënburg en Kloosterkino bieden in de Kunstnacht van zaterdag 21 september een boeiend programma in de bibliotheek met een keur aan animatiefilms en daarmee samenhangende activiteiten. IntoNijmegen redacteur Luus Veeken sprak met initiatiefnemers Marjolein Hordijk (Bibliotheek De Mariënburg) en Maarten van Gageldonk (Kloosterkino)

Nijmeegse Kunstnacht

Kunst en cultuur vormen een gelukkige combinatie. Dat blijkt wel uit het succes van de Nijmeegse Kunstnacht, die inmiddels aan zijn negende editie toe is. Nijmeegse organisaties in kunst en cultuur slaan 21 september de handen ineen om op zo’n twintig locaties verspreid over de stad bezoekers een uniek programma te bieden. Bibliotheek De Mariënburg staat dit keer in het teken van animatiefilms. Samen met Kloosterkino biedt de bieb bezoekers een programma met niet alleen boeiende animatiefilms, maar ook de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding zelf een animatiefilmpje te maken. Er is muziek, een dj en een vj. Er mag gedanst worden en je kunt er een drankje bestellen.

Drie routes door de bibliotheek

Maarten van Kloosterkino vertelt dat de leidraad voor de keuze van te vertonen films de verschillende genres uit de populaire Choose your Own Adventure-boeken is. Bezoekers kunnen een keuze maken uit drie routes: spannend, romantisch of humoristisch. Na je keuze loop je door de bibliotheek, van filmvertoning naar filmvertoning. De routes doorkruisen het hele gebouw, je komt zelfs in de backoffice. Grijp je kans om ook een kijkje achter de schermen van de bieb te nemen: de sorteerruimte van materialen, de goederenontvangst, de kamer waar de directeur zetelt. Leuk toch? Een deskundige gids begeleidt je op je route, die alles bij elkaar zo’n 20 minuten duurt.  Voor de filmvertoningen wordt gebruik gemaakt van verschillende apparaten: computers, iPads, beamers, die zich elk in verschillende delen van het gebouw bevinden.

Meer dan boeken

‘Het is een mooie gelegenheid te laten zien dat een bieb inmiddels veel meer is dan alleen boeken’, aldus Marjolein van Bibliotheek De Mariënburg. ‘Natuurlijk kom je hier overal boeken tegen, maar de bibliotheek biedt zoveel meer, er zijn zoveel verschillende media waar gebruik van kan worden gemaakt’. Beeld wordt steeds belangrijker. Graphic novels en animatiefilms liggen in elkaars verlengde. Samenwerking op het gebied van animatie tussen Kloosterkino en de Bibliotheek past daarom goed.

Workshop animatie

Je kunt veel meer dan alleen film kijken. In de workshop animatie kun je zelf aan de slag met het maken van een filmpje. Een docent grafische vormgeving van Artez, Hogeschool voor de Kunsten, geeft de workshop. Deskundige begeleiding dus. Het filmpje dat je hebt gemaakt wordt geprojecteerd op het grote doek. Dus wie weet, krijg je de smaak te pakken en gaan we later nog veel meer animatiefilmpjes van je zien!

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk