5x dit wil je niet missen op Wintertuinfestival

Het Wintertuinfestival is een jaarlijks festival dat uitgesproken verhalen viert in iedere vorm. Vanaf 10 april volg je in Doornroosje en op diverse plekken in de Nijmeegse binnenstad een literair programma: van leesclub tot filmavond en van schrijfworkshops tot poëzie in de buitenlucht. Dit zijn dé programmaonderdelen die je niet wilt missen.

1. Poetracks

Muzikanten die een gedicht van een schrijver verklanken, dat is de gouden formule van Poetracks. Artrockband Oh Whale en singer-songwriter Key May gaan ieder op hun eigen manier aan de slag met een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht van Asha Karami. Op het festival luister je zowel naar de voordracht van Asha als de vertolkingen van Oh Whale en Key May, en ervaar je hoe je met één tekst twee totaal verschillende liedjes kan maken. Op de woensdag voor het festival bereid je je alvast voor op dit programma met de Close Reading Club. Dan pluis je namelijk samen met schrijver Jordi Lammers Asha’s gedicht tot de bodem uit en onderzoek je de relatie tussen poëzie en muziek.
 

© Elske Nissen

Lees meer

2. Wintertuin op de Campus

Terug van weggeweest: het Wintertuinfestival strijkt weer neer op de campus van de Radboud Universiteit! Als onderdeel van het voorprogramma van Wintertuinfestival is vaste de Volkskrant-beeldcolumnist Jip van den Toorn te gast. In 2022 won ze de Inktspotprijs voor de beste politieke cartoon en verscheen haar debuut Crisis, waarin ze de kleine en grote crisissen uit ons dagelijks leven met veel scherpte en ironie in beeld brengt. Jip wordt geïnterviewd over haar werk, de plek van satire in het publieke debat en haar inspiratiebronnen. Dit programma vindt plaats op de campus, maar is zeker niet alleen voor studenten! Lees meer.

© Jip van den Toorn 

3. Het Grote Gesprek

Onze omgeving verandert in een noodtempo. Welke invloed heeft fictie op het bepalen en voortdurend herbepalen van onze plek? Kunnen we schrijvers zien als cartografen: als bewaarder van wat was, duider van wat is en voorspeller van waar we heen (kunnen) gaan? Onder leiding van Roos van Rijswijk gaan schrijvers Adriaan van Dis en Clarice Gargard in gesprek over plaatsbepaling en de rol die literatuur hierbij speelt.

© StudioSchulteSchultz

Lees meer

4. Stemmen

In Stemmen gaat schrijver en journalist Fiep van Bodegom met drie kunstenaars in gesprek over de stem van niet-menselijke entiteiten. Welke rol kunnen kunst, politiek en wetenschap spelen in het leren luisteren naar en vertegenwoordigen van deze entiteiten? Ze praat hierover met Marjolijn van Heemstra (die een essay schreef over de rechten van de maan), Thijs Middeldorp (oprichter Ambassade van de Noordzee) en Nikki Dekker (die in haar debuutroman diepdiepblauw de wereld probeert te duiden aan de hand van verschillende vissen).

©  Marco DeSwart

Lees meer

5. Met open ogen luisteren

Zes mensen die een psychische ontregeling bij zichzelf of bij een naaste kennen of hebben gekend, maakten in samenwerking met schrijver en radiomaker Corinne Heyrman een luistervertelling. In Met open ogen luisteren ervaar je persoonlijke audioverhalen door middel van een podiumprogramma, waarin verwarring en verheldering door elkaar lopen en waarin het – los van de diagnoses of termen – over mensen gaat. Het programma wordt afgesloten met een nagesprek met (ervarings)deskundigen, geleid door Corinne.

© Jolijn van Dijk

Lees meer
Wintertuinfestival is vanaf tweede paasdag 10 april 2023 te bezoeken, met als thema 'Je bevond je hier'. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.wintertuinfestival.nl

Dit vind je misschien ook leuk...