Zilveren Erepenning voor auteur Thomas Verbogt

Thomas Verbogt ontvangt op 4 oktober de Zilveren Erepenning van de gemeente Nijmegen. Burgemeester Bruls reikt de onderscheiding uit tijdens de presentatie van het boek dat Verbogt naar aanleiding van zijn schrijfopdracht van de gemeente Nijmegen publiceert. Met het toekennen van de Zilveren Erepenning geeft de gemeente Nijmegen erkenning aan de rol die Verbogt de stad Nijmegen in zijn literaire werken geeft. Daarmee draagt hij bij aan de promotie van de stad. Verbogt wordt in 2022 70 jaar en vierde in 2021 zijn 40-jarig auteursjubileum.

Thomas Verbogt is geboren in Nijmegen. Hij is een veelzijdig en gevierd auteur, die al 40 jaar verhalen, romans, toneelstukken en cabaretteksten schrijft, en in de afgelopen 30 jaar ook columns voor de Gelderlander. De stad Nijmegen betekent veel voor geboren Nijmegenaar Verbogt, en speelt al jarenlang een grote rol in veel van zijn boeken.

In 2010 verbleef Thomas Verbogt twee maanden op uitnodiging van de gemeente Nijmegen als eerste Artist in Residence in het Besiendershuis. Dat verblijf resulteerde in zijn boek ‘Herfst in het oosten’ dat in 2011 verscheen en zich voor het grootste deel in Nijmegen afspeelt. Nijmegen speelt ook een rol in ’Het eerste licht boven de stad’ (2014), ‘Kleur van geluk’ (2013/2014), ‘Hoe alles moest beginnen’ (2017) en ‘Vlammen boven de rivier.

Nijmegen viert Nijmegen’ (2019): een serie verhalen in opdracht van de stichting Vierdaagsefeesten. De auteur woont niet meer in de stad, maar is hier nog regelmatig voor lezingen en interviews en hij vierde zijn 40-jarig jubileum in 2021 ook hier. Zijn nieuwste boek ‘Maak het mooi’ schreef hij in opdracht van de gemeente Nijmegen (net als eerder A.F.Th. van der Heijden en Jaap Robben, en binnenkort Tessa de Loo).

Zilveren Erepenning

De Zilveren Erepenning wordt toegekend als blijk van waardering en erkentelijkheid aan diegenen die zich tegenover de gemeente of gemeenschap algemeen erkende bijzondere verdiensten hebben verworven. Bij de penning horen een oorkonde en een Gouden Waalbrugspeld als draaginsigne. De penning werd in de afgelopen jaren niet vaak toegekend, recent nog aan Team 31 / de Sunset March en De Bruijn Wijnkopers.

Dit vind je misschien ook leuk...