Wisseling van de wacht: Stadstekenaar René Brouns geeft het stokje door aan…

Het tweede weekend van september gaat het The Big Draw Nijmegen Festival weer van start en ontpopt Nijmegen zich tot een waar tekenparadijs. In dat kader geeft donderdag 10 september de huidige Stadstekenaar van Nijmegen René Brouns het stokje over aan zijn nog onaangekondigde opvolger die net als hij twee jaar lang beeldend verslag zal doen van het wel en wee van de stad. Brouns werk evenals dat van de nieuwe Stadstekenaar vormt de basis van de tentoonstelling Wisseling van de wacht in Museum Het Valkhof. Te zien tot 1 november. Bij de opening op 10 september overhandigt Brouns wethouder Noël Vergunst tevens het eerste exemplaar van zijn boek.

Lijntje zetten tijdens The Big Draw

Het The Big Draw Nijmegen festival (10 t/m 13 september) daagt iedereen in de hele stad uit om mee te tekenen. Scholen, musea, zorginstellingen, bedrijven en horeca zijn podium voor allerlei activiteiten en exposities. Leer de fijne tekenkneepjes in een schildersbar, laat een mooi portret maken van jezelf of geef je verbeeldingskracht de ruimte en verbindt al tekenend mens en dier. Van 2B potloden en wasco tot olie en spuitbus. Het doel is om het brede publiek te enthousiasmeren voor de tekenkunst en mensen van allerlei leeftijden, culturen en tekengebieden een lijntje te laten zetten.

Nijmegen in lijn

Tweejaarlijks organiseert The Big Draw Nijmegen de aanstelling van een nieuwe Stadstekenaar. Deze Stadstekenaar vereeuwigt Nijmegen, haar stadse leven en kenmerkende verhalen op papier. Sinds september 2018 is het kunstenaar Rene Brouns, de tweede die deze taak op zich neemt. Brouns brengt in fijne tekenlijnen de sfeer van Nijmegen in beeld en vertelt al doende over wat de stad in zijn greep hield de afgelopen twee jaar. Zo legt hij tekenend 75 jaar vrijheid, iconische plekken in de stad en lege straten tijdens de coronacrisis vast. Op 10 september sluit Brouns deze periode af met een mooi boek: Stadstekeningen. In het Museum Het Valkhof overhandigt hij het eerste exemplaar aan Noël Vergunst. Tijdens dit bijzondere moment wordt de nieuwe Stadstekenaar bekend gemaakt en geeft Brouns officieel het stokje door.

Overzichtsexpositie van twee jaar Nijmegen

Vanaf dat moment tot 1 november kunnen bezoekers in een speciale expositie Wisseling van de wacht de voor Nijmegen typerende tekeningen van Brouns bewonderen en kennis maken met het werk van de op 10 september aangestelde nieuwe Stadstekenaar. Wandel mee langs de herkenbare plekken, verhalen, situaties en het historische moment van de corona-uitbraak.

 

Meer informatie over The Big Draw Nijmegen vind je op www.thebigdrawnijmegen.nl/
Afbeeldingen: René Brouns 

Dit vind je misschien ook leuk