Gratis lezingen en workshops in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

De komende periode zullen er verschillende, vrij toegankelijke, lezingen en workshops worden gegeven omtrent de expositie 50x Jozef Israëls in Huis voor de Nijmeegse Geschiedenis. Hierbij een greep uit het aanbod.

De Jozef Israëls van de Jozef Israëlsstraat

Op donderdag 17 maart om 19.30 uur zal historicus Hubert Hendriks een lezing geven over het leven en het oeuvre van schilder Jozef Israëls. Ook vertelt Hendriks over de opbouw van de tentoonstelling over de schilder die tot 3 april in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis te zien is. Samen met zijn collega Charles van Doornewaard hebben zij de vijf meter hoge zeilmast opgebouwd in het koor van de Mariënburgkapel, zoals ook Israëls zelf scènes na bouwde in zijn atelier in Den Haag. Met de zeilmast in het achterhoofd geeft Hendriks een overzicht van de schepen in het werk van de grote schilder

Israëls en de Haagse School

Op zaterdag 12 maart zal kunsthistorica Mariska Jansen ingaan op de stijl van het realisme en hoe deze zich uitte op Nederlandse bodem. De rol van Israëls als één van de grondleggers van de Haagse School zal hierbij worden uitgelicht. Uiteraard zullen verschillende werken uit de tentoonstelling gedurende deze lezing worden besproken. Wat was nou precies de Haagse School? En was er verschil in deze groep en de School van Barbizon?

Mariska Jansen geeft ook een workshop rondom dit thema. Aan de hand van de werken van Israëls en de omgeving van de kapel wordt je in deze workshop uitgedaagd om te tekenen wat je ziet. De workshop zal plaatsvinden in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis om 16.00u. De lezing zal ongeveer een uur duren.

Huis van Verhalen

Op zondagmiddag 20 maart is het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis voor één middag het Huis van Verhalen. Vertellers van de Nijmeegse Vertelkring Het Vijfde Seizoen nemen u mee in de wondere wereld van (bijna) waargebeurde én verzonnen verhalen. Aanvang 14:00/14:30/15:00 uur.

Meer ontdekken

Hoe verging het de Joodse tijdgenoten van Jozef Israëls en hun nakomelingen? Op dinsdag 22 maart om 19.30 uur zal historicus Sietske van der Veen, promovendus bij het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en Cultuur, een lezing geven over de nieuwe kansen voor Joodse Nederlanders in de negentiende en vroege twintigste eeuw. Heb je zelf een originele Jozef Israëls? Kom dan vrijdagmiddag 25 maart 2022 naar het Huis van de Nijmeegse geschiedenis voor de HvdNG -Taxatiedag, voor een op waarde schatting van je kostbaarheden.

Kijk voor meer informatie over de lezingen en workshops op www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...