Vernieuwde vaste opstelling Afrika Museum

​Het Afrika Museum ondergaat de komende tijd een metamorfose: de vaste opstelling wordt vernieuwd. Dit is de eerste stap van de herpositionering van het museum, waarbij er meer aandacht komt voor het hedendaagse Afrika. In de vernieuwde vaste opstelling, te zien vanaf 29 november, raken bezoekers geïnspireerd door het Afrika van het heden, verleden én de toekomst.

De vernieuwde vaste opstelling neemt bezoekers mee langs de diversiteit, dynamiek en complexiteit van dit continent: van onafhankelijkheidsbewegingen, migratie, handelscontacten met Nederland en wereldbeschouwingen tot aan populaire cultuur, kunst en design. Het museum belicht deze thema’s vanuit verschillende perspectieven aan de hand van de veelzijdige collectie en persoonlijke verhalen, in een tentoonstellingsvormgeving van bureau Hollenbeck Architecten uit Keulen. Bovendien komen er meer interactieve onderdelen, waaronder een videowall en een silent disco.

Nieuwe koers

Het museumpark en de overige zalen worden in fases op een later moment vernieuwd. De insteek van de nieuwe vaste presentatie is om een zo genuanceerd en divers mogelijk beeld van het continent te schetsen met de collectie van het museum. Het geeft een eigentijdse blik op Afrika en is toegankelijk voor een breed publiek. Inzicht wordt verkregen in de enorme dynamiek van het continent met 54 landen en meer dan 2000 verschillende talen. Naast de stem van de mensen van het Afrikaanse continent, staat ook de diaspora centraal. De presentatie maakt het rijke, maar ook complexe verleden van het continent meer inzichtelijk, waardoor meer begrip verkregen kan worden over gebeurtenissen die zich nu op het Afrikaanse continent afspelen

image

© Malick Sidibé/ Courtesy GALLERY FIFTY ONE

Unieke Afrika collectie

De vernieuwde vaste opstelling bevat maar liefst 329 objecten, waaronder diverse topstukken. Naast de etnografische collectie, zoals de kleine goudgewichten, zilveren sieraden, prachtige kledingstukken en diverse kammen en kappersborden, is er ook moderne kunst te zien. Zoals 38 schilderijen uit de reeks ‘De geschiedenis van Zaïre’ van de Congolees Tshibumba Kanda Matulu. Deze werken (die gelezen kunnen worden als een stripverhaal) tonen zijn persoonlijke visie op de Congolese geschiedenis, van de pre-koloniale tijd tot aan midden jaren ’70. De toonaangevende zwart/wit fotografie van Malick Sidibe uit Mali laat op indringende wijze het optimisme van jongeren na de onafhankelijkheid zien. De Malinese jeugd stelde zich open voor nieuwe (internationale) trends en sociale vrijheden, zoals rock&roll en bluesmuziek. De ‘Masques bidons’ van Romuald Hazoumé zijn verwant aan de maskertradities van West-Afrika, maar gemaakt van afvalmateriaal. Ook thema’s als handel, religie, identiteit en verzet komen aan bod.

De nieuwe vaste opstelling is vanaf 29 november te bezoeken in het Afrika Museum in Berg en Dal.

Dit vind je misschien ook leuk