Valkhof Museum sluit jaar af met verstevigde hedendaagse kunstcollectie

Valkhof Museum versterkte zijn collectie hedendaagse kunst in 2022 met maar liefst 21 aanwinsten: vier aankopen en veertien schenkingen. De werken van René de Boer, René Brouns, Elvira Duives, Theo en Bart Elfrink, Ted Felen, Henk Hage, Nicoline van Harskamp, Hommes & Saxana, Erik Odijk, Willem den Ouden, Gabi Rets en Helen Sieger-White sluiten aan bij de ingezette koers van het museum.

Vernieuwingsslag

Het jaar 2022 staat voor het Valkhof Museum in het teken van vernieuwen en verbouwen. Met de benoeming van de architect en ontwerpers en de bekendmaking van de nieuwe naam (van Museum Het Valkhof naar Valkhof Museum) zijn de eerste stappen naar een vernieuwd museum gezet. Daarnaast werkt het museum toe naar een geheel nieuwe collectiepresentatie in 2025, als het wordt heropend. In 2022 heeft het museum de collectie versterkt met een aantal schenkingen en zes nieuwe aankopen. De werken sluiten aan bij de inzet op vernieuwing en bij de missie van het Valkhof Museum.

Mijn naam is Taal

Vooral de aankoop van Mijn naam is Taal van Nicoline van Harskamp is exemplarisch voor de weg die het museum recent is ingeslagen. Deze video-installatie werd speciaal gemaakt voor de succesvolle tentoonstelling Moving Stories over migratie in het verleden en heden. De tentoonstelling kwam tot stand in samenspraak met een public-in-residence van mensen met een migratieachtergrond uit de regio Nijmegen.

Nicoline van Harskamp ging voor Mijn naam is Taal in gesprek met mensen van verschillende culturele achtergronden over hun naam en welke rol deze speelt in hun leven. Speciaal voor Moving Stories maakte Van Harskamp een Nijmeegse variant met verschillende leden van het public-in-residence (en anderen) over hun naam en hoe die verband houdt met taal en migratie(geschiedenis). Namen zijn door familie, religie, politiek of maatschappelijke normen gevormd, en dragen zo allerlei geschiedenissen met zich mee. De schrijfwijze en uitspraak worden na migratie vaak aangepast aan de systemen en normen van het nieuwe land. Voor veel migranten is dit geen eigen keuze. Mijn naam is Taal sluit daarmee naadloos aan bij de missie van het Valkhof Museum om bezoekers te laten ervaren wat mensen al eeuwenlang tot mens maakt.

Bezoekers en pers bestempelden het als een van de meest indrukwekkende kunstwerken in de tentoonstelling. Mijn naam is Taal maakt op meerstemmige wijze duidelijk welke impact namen en naamsveranderingen hebben op de levens van mensen. In hoeverre verlies je een stukje van jezelf als je moet luisteren naar een andere naam?

Verrijking hedendaagse collectie

Het museum vult zijn collectie verder aan met de aankoop van Baumportrait Reinhardswald Margarete I (2019) van het Duitse kunstenaarsduo Hommes & Saxana. Het schilderij was te zien in de tentoonstelling Rettet den Wald! en vraagt aandacht voor grootschalige ontbossing. Daarnaast verwierf het Valkhof Museum dit jaar diverse werken die de connectie met het Nijmeegse kunstklimaat versterken. Zo vulden we onze verzameling werk van Erik Odijk aan met de grote tekening Oscillation (2004), eveneens te zien tijdens Rettet den Wald!. Ook kochten we werk aan van de opeenvolgende stadstekenaars René Brouns en Gabi Rets, en van Kunstluis Elvira Duives. Het museum is bovendien zeer verheugd met acht schenkingen. Dankbaar hebben we de schenking van het Milieutriptiek van Ted Felen (1931-2016) en zes aquarellen uit de serie Dante van de in augustus dit jaar overleden Henk Hage (1950-2022) in ontvangst genomen. Het museum ontving ook een schilderij van Willem den Ouden. Daarnaast kreeg het een object van René de Boer, een schilderij van Helen Sieger-White, en drie kleine werken van Theo en Bart Elfrink geschonken.

Kijk voor meer informatie op www.museumhetvalkhof.nl

Dit vind je misschien ook leuk...