Qtopia Queer Arts Festival: ontdek het programma

Met het Qtopia Queer Arts Festival 2019 staat Nijmegen van 4 tot 20 oktober in het teken van queer, met beeldende kunst-exposities, workshops, performances, lezingen en feestjes. Hieronder vind je een greep uit het programma!

Qtopia is een een platform voor kunstenaars die zich verbonden voelen met queeronderwerpen. Door het exposeren van kunstwerken wil het Queer Arts Festival 'een realiteit tonen die oneindig veel meer schakeringen heeft dan slechts de simplistische en binaire versie die we meestal voorgespiegeld krijgen'. Daarbij wordt interactie en dialoog over queer thema's gestimuleerd met allerlei activiteiten.

Doorlopende exposities

In het Kunstmagazijn is de tentoonstelling “What if we fail to play by the rules of the game?” van Gabriel Fontana en Julius Thissen te zien. Aan de hand van stereotypen onderzoekt Julius Thissen mannelijke genderrollen en privileges in de westerse samenleving. Hij toont foto- en videowerk waarin hij en zijn muze in de rol kruipen van mannelijke archetypen en deze proberen te ontkrachten. 

Julius Thissen

Gabriel Fontana ontwikkelde het sociale designproject MULTIFORM, een spel waarin een fluïde identiteit van de spelers het uitgangspunt vormt. Het project is op diverse middelbare scholen in de praktijk gebracht. Met o.a. videowerk en transformeerbare kledingstukken toont Fontana een nieuw alternatief voor rolverdelingen in sport en spel.

In Filmhuis O42 zie je werk van Sarjon Azouz. Azouz is geïnteresseerd in sociale ongelijkheid en de wijze waarop verschillende drag persona’s en hun kleding hierin een rol spelen. Bij NEUS richt Robin Ramos zich op Afro-Nederlandse en Queer-identiteiten en in Deep Down Tidal (2017) gebruikt Tabita Rezaire water als verhul- en onthulmechanisme om de koloniale historie van het hier en nu bloot te leggen. RUIS heeft twee artists in residence te gast: Geo Wyeth, Johanna & Vanita Monk presenteren hier hun werk We don’t believe in love. 

Het volledige overzicht van exposities vind je hier.

Afbeeldingsresultaat voor shrew her lux
SHREW HER, 8 oktober in LUX.

Theater

Het wervelende stuk SHREW HER (2019) van theatermaker Ira Kip reflecteert op het verleden en de huidige diepgewortelde perceptie van traditionele genderrollen. Wat is de invloed van onze gendernormen op traditionele instituties als het huwelijk? Op 8 oktober speelt SHREW HER in LUX, daarna wordt het gesprek aangegaan over genderrollen in de 21ste eeuw.

Activiteiten

Voor een nieuwe blik op de vaste collectie van Museum Het Valkhof kun je naar Queering Sint Sebastiaan. In The artist is not present kun je schrijver Mpingo Uhuru - die momenteel in een Californische gevangenis zit - helpen haar werk te digitaliseren. Spoken word- en poëzieliefhebbers kunnen zich vermaken tijdens ‘Avondwoorden’ (06/10), ‘Queer resilience’ (spoken word workshop op 06/10) en tijdens ‘Juicy words & Bending Bodies’ (18/10). Liever bewegen dan spreken? Op 17 oktober organiseert het festival ‘Queer Tango’. Tot slot verzorgt Elle Gazelle een drag workshop op 19 oktober.

Feestjes

Deze feestjes staan op het programma: een openingsfeest bij NEUS (05/10), Vreemd coming out daydaygay(11/10), Queer Sphere(12/10) en de Dollhouse Queerparty(18/10).

Debatten en lezingen

Reflecteren kan bij de volgende gesprekken: ‘To queer or not to queer’ (07/10), een artist talk met Pluck en Mir (09/10), een debat rond het creëren van safer spaces (10/10) en het symposium ‘Dissident Pedagogy’ rond educatie en sport (12/10).

Film screening

In samenwerking met Transcreen Film Festival wordt op 13 oktober de film ‘Kairos Dirt & the Errant Vacuum’ vertoond in Filmhuis O42.

Deelnemende locaties

De deelnemende locaties van het QTopia Queer Arts Festival zijn: Neus, RUIS, Kunstmagazijn, Singular Art, Café De Plak, Roze Huis Nijmegen, De Klinker, Museum Het Valkhof, LUX, FilmhuisO42, Kollektief Kafee de Bijstand, EXTRAPOOL, POPOP, De Onderbroek, Besiendershuis Nijmegen, Brebl, Tango El Corte, Nacht van de Ommetjes, Daydaygay, Queer Sphere

Meer weten? Kijk op https://www.qtopiaqueerartsfestival.nl/

Dit vind je misschien ook leuk