Projectie gedichten op Stadsschouwburg: van impulsieve graffiti-post naar inspirerend kunstproject

Groot was de schrik van Eva Middelhoff toen zij ontdekte dat op Stadsschouwburg Nijmegen, een rijksmonument, graffiti was gespoten. Geen loze boodschap, maar een gedicht in krullerige letters op een van de pilaren onder het Theatercafé. De Stadsschouwburg is gebouwd met de gedachte dat kunst en cultuur toegankelijker moesten worden voor alle lagen van de bevolking, maar deze toegankelijkheid kent zijn grenzen. ‘Ik hou wel van een beetje anarchie. Maar dit gaat te ver.’ schreef de directeur van Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging op haar facebookpagina. Ze eindigde haar bericht met een uitnodiging: ‘Kijk, als je een podium nodig hebt om iets te zeggen, bel me dan liever, dan zoiets te doen.’

En zo geschiedde: Tijn Winters, het creatieve brein achter dit ‘opstootje’, nam contact op met Middelhoff. De twee hadden een goed gesprek dat leidde tot het idee om de impulsieve graffiti-actie om te zetten naar een inspirerend kunstproject. Van maandag 16 november t/m zondag 29 november (van 17.00-04.00 uur) wordt een aantal gedichten van Tijn geprojecteerd op het raam van het Theatercafé dat uitkijkt op het Keizer Karelplein. Stadsschouwburg Nijmegen biedt zo een prachtig ‘podium’ voor poëzie en geeft jonge talenten een plek om hun creativiteit te tonen.       

Tijn Winters

Creatieve duizendpoot Tijn Winters is pas 17 jaar oud en is opgegroeid in Nijmegen-Oost. Met zijn graffiti-gedicht op de pilaar van het Theatercafé wilde hij op originele wijze aandacht vragen voor de verkeerssituatie van het Keizer Karelplein waaraan de Stadsschouwburg ligt: in zijn ogen de perfecte locatie voor poëzie over ‘de levensgevaarlijke rotonde’. Dat zijn spuitbuskunstwerk niet de geschikte manier was om zijn dichtkunst onder de aandacht te brengen beseft Tijn na zijn gesprek met Eva Middelhoff heel goed. Des te leuker vindt hij het dat er nu meerdere gedichten van hem op de Stadsschouwburg te zien zijn. Naast zijn talent voor dichten, blijkt hij ook acteertalent te hebben. Tijn speelde mee in ‘Marlon Brando’. Deze film is dit jaar geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes en werd genomineerd voor een Gouden-Kalf in de categorie beste korte film. Door deze acteerervaring ontdekte Tijn dat hij graag een opleiding wil gaan volgen aan de Toneelschool Amsterdam.

Meer poëzie op de Schouwburg

De projectie van de gedichten van Tijn Winters heeft de organisatie van de Stadsschouwburg Nijmegen ertoe gezet om ook andere dichters uit te nodigen om hun werk te laten zien. In samenwerking met het platform voor poëzie en performance 'Mensen zeggen dingen' zullen er wekelijks nieuwe teksten worden geprojecteerd op het raam van het Theatercafé in de donkere wintermaanden.

Dit vind je misschien ook leuk