Tentoonstelling Ouside the Text bij Platform POST

De tentoonstelling Outside the Text is te bezoeken van 24 juni 2023 tot en met 24 september 2023 bij Platform POSTIn 'Outside the Text' staat de vraag centraal hoe taal onze realiteit vormgeeft. Door woorden toe te kennen aan objecten, situaties of simpelweg aan alles om ons heen, geven wij betekenis aan onze wereld. In zekere mate kun je spreken van een talige werkelijkheid.

De vraag hoe dit andersom werkt wordt minder vaak besproken; hoe kan diezelfde taal ook een nieuwe realiteit scheppen, en welke machtsstructuren worden daarmee in stand gehouden? In een tijd waarin taal en specifieke woorden onder de loep worden genomen, blijkt die vraag relevanter dan ooit. In wat voor mate doen woorden ertoe? Zijn er onuitgesproken zaken of gaten in ons vocabulair wanneer wij individuele en collectieve narratieven uiteenzetten?

In Outside the Text hebben de werken gemeen dat zij taal deconstrueren op verschillende niveaus, van de letter tot aan het construeren van betekenis. De titel van de tentoonstelling refereert aan een citaat van Jacques Derrida “Il n’y a pas de hors-texte” (“Er bestaat niets buiten tekst”). Met dit idee stelt Derrida dat taal continu in beweging is en dat mede daardoor de betekenis van die taal nooit vast zal staan. Kan deze gedachte ook dienen als aanmoediging om vastgeroest taalgebruik, dat machtssystemen in stand houdt, open te breken

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met ondersteuning van het Mondriaan Fonds, Gemeente Nijmegen, Gemeente Arnhem en Provincie Gelderland.

Voor meer informatie over POST, zie: www.platformpost.nl

Dit vind je misschien ook leuk…