Opening Expositie 'Een schip vol woorden'

Naar aanleiding van een avond over kolonialisme/taal tijdens Geschiedenisfestival TOEN in het Regionaal Archief Nijmegen (RAN), staat er nu t/m 29 december de expositie "een schip vol woorden" van het Taalmuseum (Leiden) in het Regionaal Archief Nijmegen.

Opening - kom ook!

Stichting Ayera Awe i Manan (SAAM.live), het RAN en het Taalmuseum nodigen iedereen uit voor de officiële opening van de expositie “Een schip vol woorden – Wan boto furu nanga wortu. Reizen naar het Sranantongo. De opening is zondag 5 november 2023 om 13.15 uur. Vervolgens is er tot 15.00 uur tijd de expositie te bekijken. Het Regionaal Archief Nijmegen is gevestigd te Mariënburg 27, 6511 PS. Gratis entree – beperkt aantal plaatsen!

Inhoud expositie

Talen verhullen weinig. En waar hun woorden terechtkomen vertelt ons veel. Woorden reizen immers al zo lang als mensen praten kunnen: van mond tot mond, van a naar b. Volksverhuizingen door rampen, strijd en slavernij hebben talen laten botsen en sterven, doen mengen en ontstaan. Volg de woorden en de geschiedenis ontvouwt zich. Zo ook de koloniale geschiedenis van Nederland. Een schip vol woorden bekijkt die geschiedenis door de lens van het Sranantongo, de toonaangevende taal van Suriname. Voor de gelegenheid in het RAN is de expo aangevuld met niet-Nederlandstalige bronnen/bronnen in dialect uit ons Archief, zoals een bijzondere overlijdensakte in het Frans én Nederlands van een tot slaaf gemaakte jonge, Manille.

De expositie is dinsdag t/m vrijdag tussen 11 en 17 uur gratis te bezoeken. Zolang de voorraad strekt is de zoekgids 'onderzoek doen naar het Nijmeegs slavernijverleden' gratis mee te nemen na een bezoek.

Dit vind je misschien ook leuk…