Nijmegen heeft er een Nederlands kampioen bij

Het Nijmeegse preparateursbedrijf De Museumwinkel.com werd dit jaar op de Nederlandse Kampioenschappen vertegenwoordigd door de preparateurs Daphne en Lucas. Ze zijn zaterdag 6 april bijzonder goed in de prijzen gevallen.

Prijswinnende preparateurs

Skeletten-preparateur Lucas Boer behaalde de titel Nederlands Kampioen met zijn Jan van Genten. En de hoogste puntentelling in verschillende skeletcategorieën met onder andere een oehoe met houtduif. Zijn werk is eveneens uitgeroepen tot Best of Show!

Zoogdier preparateur Daphne Plugers, gespecialiseerd in het opzetten van huisdieren, heeft de hoogste puntenscore ontvangen van haar categorieën en ze ging naar huis met de meeste awards van de kampioenschappen. Ze deed mee met een Kangal Boerboel hond, een dwergmangoest en een vosmangoest.

De Nederlandse kampioenschappen

Nederlandse preparateurs konden hun werk in sturen voor het NK Prepareren, dat elke twee jaar plaatsvindt. De tijdens de kampioenschappen opgestelde tentoonstellingen bieden een enorme bron van inspiratie. Het is een goed moment om andere preparateurs te ontmoeten en ervaringen te delen.

Het opzetten van huisdieren

Het opzetten van een huisdier kan helpen bij de rouwverwerking. Het kan troost bieden dat het dier nog in het gezin is en dat het gemis hierdoor minder is. Dit is heel persoonlijk en voor iedereen anders.  De baasjes zijn soms emotioneel als ze hun huisdier komen brengen. Mensen willen graag hun verhaal kwijt en dat is ook heel logisch. De preparateurs van de Museumwinkel.com zijn zich zeer bewust van de sterke band tussen het dier en de eigenaar. Er wordt uitgebreid de tijd genomen om alle stappen en mogelijkheden door te nemen. Samen worden foto’s en filmpjes bekeken om zo goed mogelijk een beeld te krijgen.

Een huisdier opzetten is moeilijk, geeft preparateur Sophie Kiela (33) aan: “Als je een huisdier op laat zetten, dan is het een dier waar je jarenlang naar hebt gekeken. Die hebben bepaalde gezichtsuitdrukkingen en een bepaalde emotie. Door dit zo goed mogelijk na te maken, breng je de persoonlijkheid weer terug in het dier.” Gelukkig zijn de baasjes altijd erg tevreden als ze hun opgezette huisdier weer komen ophalen.

Zevende keer op rij in de prijzen!

Dit is de zevende keer dat meerdere preparateurs van De Museumwinkel.com in de prijzen vallen tijdens Prepareerkampioenschappen. Eerder (2015, 2017, 2019, 2021) werden ze onder andere Nederlands kampioen bij NK prepareren en ze hebben prijzen gewonnen tijdens het EK prepareren (2018 en 2023).

Wil je Daphne zien prepareren? De Museumwinkel.com organiseert 1 mei 2024 een demo-dag prepareren waarin je de winkel kan bezoeken en Daphne aan het werk kan zien!

De Museumwinkel.com - de grootste taxidermy winkel met unieke items, zoals onder andere opgezette dieren, opgezette vlinders, mineralen, schelpen en natuurhistorische schatten - is zeer trots op haar team! Alle stukken zijn binnenkort te bezichtigen in de winkel te Nijmegen!

Voor meer informatie over de Museumwinkel: www.demuseumwinkel.com/nl/

Dit vind je misschien ook leuk…