Museum Het Valkhof verlengt tentoonstelling Geel als citroen, rood als tomaat; tentoonstelling De Pest naar februari 2021

Museum Het Valkhof verlengt de recent geopende tentoonstelling Geel als citroen, rood als tomaat van Erik Mattijssen en Ineke Hans tot en met 31 januari 2021. Deze feelgood tentoonstelling waar veel animo voor is, krijgt daarmee gedurende ruime tijd het hoofdpodium in het museum. Het biedt eenieder de kans de expositie op rustige wijze, geheel ‘coronaproof’ te bekijken. De tentoonstelling De Pest, die Geel als citroen, rood als tomaat opvolgt, schuift daarmee ook op: deze zal worden geopend op 25 februari 2021, en loopt tot en met 30 mei.

Geel als citroen, rood als tomaat toont de samenwerking tussen twee Gelderse toptalenten met internationale bekendheid: meubel- en productontwerper Ineke Hans en beeldend kunstenaar Erik Mattijssen. Zij werden door het museum uitgedaagd om samen een bijzondere opdracht aan te gaan: stel een tentoonstelling samen waarin je duidelijk zichtbaar reageert op elkaars werk. Het resultaat is een feest van kleur. In schril contrast met de huidige coronacrisis laat Geel als citroen, rood als tomaat een optimistisch geluid horen.

 

De omvangrijke tentoonstelling De Pest neemt de grote pestepidemieën, die Europa eeuwenlang in hun greep hielden, als uitgangspunt. De tentoonstelling laat zien hoe de besmettelijke ziekte zijn sporen naliet in de mens, kunst en cultuur, en nog altijd kunstenaars inspireert. Met een combinatie van oude meesters, historische objecten en hedendaagse kunst verbindt de tentoonstelling de geschiedenis van de pest aan de wereld van nu.

De Pest laat zien wat een onbekende, fatale en ogenschijnlijk willekeurige ziekte met mens en samenleving doet. Van een diepgewortelde angst voor besmetting en dood, tot het zoeken naar troost en houvast in (bij)geloof en de (bio)medische wetenschap. Hoe dat voelt weten we tegenwoordig maar al te goed.


Tentoonstellingsprogramma Museum Het Valkhof:

Naast de vaste collectie is nu te zien:

Geel als citroen, rood als tomaat. Vliegende Hollanders, Gelderse Toptalenten II.
Erik Mattijssen en Ineke Hans

t/m 31 januari 2021

Under Construction | Anne Wenzel

t/m 6 december 2020

Andreas Hetfeld – Het gezicht van Nijmegen

In het museum: t/m 13 december 2020
Tevens op eiland Veur-Lent in de Waal

Romeinenwerkplaats

t/m 31 december 2021

Cool Collection I – Ritme.Vorm.Blauw

t/m 4 januari 2021

Call to Commit

T-shirts met een missie – Susan Barnett
t/m 22 november 2020

Binnenste Buitenland

Tentoonstelling en wandelparcours
t/m 1 november 2020

Verwacht:

Kunstluis 2020 – Bart Drost

Zeven korte interventies, houd voor datum en tijd de website of sociale media in de gaten.
De eerstvolgende interventie vindt plaats van 1 t/m 6 september

Cool Collection II – Folkert de Jong

28 januari t/m 31 december 2021

De Pest

25 februari t/m 30 mei 2021

Rettet den Wald!

25 juni t/m 19 september 2021

Dit vind je misschien ook leuk