Museum Het Valkhof verlengt De Pest en verruimt de bezoektijden

Museum Het Valkhof in Nijmegen verlengt de tentoonstelling De Pest en opent haar deuren zodra de musea open mogen tijdelijk ook op maandagen. Het museum wil zo veel mogelijk bezoekers de kans geven te genieten van een van de grootste kunsttentoonstellingen die ooit aan dit onderwerp werd gewijd.

De Pest laat zien hoe een van de meest verwoestende infectieziekten die ooit de wereld teisterden zijn sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving. Oorspronkelijk stond De Pest voor 25 februari t/m 30 mei gepland, maar na de lang aanhoudende coronamaatregelen kondigt het museum nu aan de omvangrijke tentoonstelling te verlengen t/m tenminste 11 juli. Tevens zijn bezoekers na de heropening gedurende De Pest als uitzondering welkom op maandagen.

Een aangrijpende reis door de pest

Vier eeuwen lang was Europa in de greep van de pest. De Zwarte Dood, zoals de ziekte soms ook wordt genoemd, maakte tientallen miljoenen slachtoffers. Het museum laat in De Pest zien hoe een van de meest verwoestende infectieziekten die ooit de wereld teisterden zijn sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving. Met meer dan 200 werken van kunstenaars als Gabriël Metsu, Albrecht Dürer, Erwin Olaf en Berlinde De Bruyckere en schrijvers als Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio en Albert Camus verbindt het museum de geschiedenis van de pest met de actualiteit. Niet eerder werd in Nederland een tentoonstelling van deze omvang aan dit onderwerp gewijd. De Pest neemt je mee op een aangrijpende reis, van angst en dreiging, via een zoektocht naar hoop, troost en saamhorigheid, tot het vinden van nieuwe oplossingen.

Onvermijdelijke parallellen

De parallellen tussen de pestepidemieën en de coronacrisis zijn onontkoombaar. Nu pas kunnen we ons iets voorstellen bij de dreiging, vrijheidsbeperking en de hoop op betere tijden die toen ook speelden. Quarantaine en social distancing zijn net als toen niet weg te denken uit het dagelijkse leven. En ook de beperkende maatregelen zijn van alle tijden. Zo staat De Pest in Nijmegen al een tijdje klaar voor groot onthaal: de spots zijn gericht, het glas is opgepoetst en de rondleiders staan in de startblokken. Maar het licht blijft nog even uit. Het museum hoopt na 25 mei snel open te kunnen om de tentoonstelling in al zijn pracht en praal te laten zien. Om bezoekers straks meer ruimte te bieden om de tentoonstelling te zien verlengt het museum De Pest in elk geval t/m 11 juli en opent de deuren ook op maandagen.

Tot de heropening geeft het museum vast een voorproefje van de tentoonstelling met De Pest – De Podcast en de online Pestparels. Bovendien is iedereen uitgenodigd in de Museumweek de medewerkers het hemd van het lijf te vragen met de special De Pest Q&A. 

Fotografie: Flip Franssen

Dit vind je misschien ook leuk