Kwartetten met Beethoven: de complete strijkkwartetten

 

Eigenlijk stond deze concertcyclus gepland voor de 250e verjaardag van de componist in 2020, maar we halen het graag in: het New Zealand String Quartet speelt alle 17 strijkkwartetten, verspreid over zes concerten in november. Een primeur, want niet eerder was er in Nijmegen een integrale uitvoering van deze werken. Deze unieke concertreeks is een samenwerking van Stichting Zoltán Székely, de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek (NSvK) en Concertgebouw De Vereeniging. De zes concerten vinden achtereenvolgens plaats van 14 t/m 16 november en van 21 t/m 23 november. De eerste vijf vinden plaats in de Kleine Zaal, het slotconcert (in samenwerking met de NSvK) vindt plaats in de Grote Zaal.

Beethoven: de complete strijkkwartetten

In de 17 strijkkwartetten is de ontwikkeling van Beethoven als componist goed te herkennen, van de vroege strijkkwartetten uit opus 18 tot zijn laatste, het opus 135. Beethovens strijkkwartetten zijn nog altijd onbetwiste hoogtepunten in de kamermuziek.

New Zealand String Quartet en Stichting Zoltán Székely

Het New Zealand String Quartet geeft wereldwijd concerten en staat garant voor samenspel op hoog niveau. Voor de perfectionering van hun kwartetspel studeerde het viertal bij violist/componist Zoltán Székely, de beroemde Hongaarse musicus die van 1922 tot 1935 ook in Nijmegen heeft gewoond. Zoltán Székely was van 1937 tot 1972 eerste violist van het Hongaars Strijkkwartet. Het ensemble speelde Beethovens cyclus van zeventien strijkkwartetten in de periode 1945-1972 over de hele wereld en trok daarmee vele duizenden muziekliefhebbers. Székely’s grote affiniteit met Beethovens muziek was aanleiding voor de Stichting Zoltán Székely om de complete strijkkwartetcyclus in Nijmegen te programmeren.

Theatercollege

Op zondag 6 november is er een theatercollege ‘repertoire dat de muziekwereld veranderde’, gewijd aan de muziek van Beethoven. Thomas Delpeut, docent cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, plaatst Beethovens strijkkwartetten in de muziekcultuur van zijn tijd en geeft luistertips. Seriekopers van de zes concerten krijgen het theatercollege als bonus bij hun abonnement. Er zijn ook losse tickets verkrijgbaar voor het theatercollege.

Meer info: sedv.nl/beethoven

Dit vind je misschien ook leuk...