Kunstenaars en wetenschappers onderzoeken de stem van de Waal

Kunnen we de stem van de Waal horen? En wat zou de Waal ons dan vertellen? In het unieke en experimentele publieksprogramma van TASC – The art of science op dinsdag 19 september in LUX wordt dit samen door een kunstenaar, wetenschappers en het publiek onderzocht. Met kunstenaar Marcel van Brakel resoneren we op geluiden om een universele taal tussen alle levende en niet-levende entiteiten te ontwikkelen. En met antropologen Catrien Notermans en Anke Tonnaer verkennen we middels een etnografisch onderzoek onze verhouding tot de Waal.

Een etnografisch onderzoek naar de Waal

Als onderdeel van een groter onderzoek gaan Catrien Notermans en Anke Tonnaer van de Radboud Universiteit met het publiek in gesprek over hun herinneringen aan de Waal. Hoe verhouden wij onszelf tot de rivier? En wat kunnen we daarin leren van inheemse volken die een volledige ander perspectief hebben op de natuur.

Het begin van het einde

Dit programma is de afsluiter van het eerste traject van TASC. Tijdens zo’n traject voeren een kunstenaar en wetenschapper, samen met het publiek, een onderzoek uit met als doel meer beeld te krijgen van het Nijmegen van 2223. Dit keer onderzoeken kunstenaar Marcel van Brakel en antropologen Catrien Notermans en Anke Tonnaer van de Radboud Universiteit hoe we komen tot een wereld waarin de mens niet langer centraal staat.

Resoneren op geluiden

AI-kunstenaar Marcel van Brakel is gespecialiseerd in kunst die de grenzen van de werkelijkheid op zoekt. Dat doet hij met zijn interdisciplinaire kunstenaarscollectief Polymorf. Zo ontwerpt hij posthumane werelden met virtual reality en design. Tijdens het publieksprogramma op 19 september gaat hij met het publiek een experiment aan. Met sensoren en trillingen gaan deelnemers zich verhouden tot geluiden en elkaar. Zo probeert hij samen met het publiek een universele taal te creëren die de menselijke taal overstijgt.

Van antropoceen naar symbioceen

Beide onderdelen zijn deel van een groter onderzoek, namelijk: hoe komen we tot een niet mens-centristische wereld? Wat als de mens niet meer bovenaan de voedselketen staat maar in symbiose leeft met alles om zich heen. Wat als de mens slechts één van de vele stemmen is. Hoe ziet de wereld er dan uit? In een eerdere fase van het onderzoek kwamen Marcel, Catrien en Anke al tot het orakel AIIA. Een nieuwe vorm van kunstmatige intelligentie die alle stemmen (levende en niet levende wezens en technologie) vertolkt. Tijdens dit publieksprogramma duiken we dieper in een van die stemmen: De Waal.

TASC#1 – Het Begin vindt plaats op dinsdag 19 september in LUX. Kaarten kosten € 7,50 en voor studenten € 4,50 en zijn verkrijgbaar via de website van LUX: lux-nijmegen.nl.

Dit vind je misschien ook leuk…