Kunstenaar Micky Hoogendijk bij ZaadeL Makerij

Beeldend kunstenaar Micky Hoogendijk exposeert van 7 oktober t/m 30 november 2022 haar fotoserie The World Is Your Oyster bij ZaadeL Makerij in Nijmegen. Zowel in haar foto’s als in haar sculpturen toont Hoogendijk twee aspecten die voor haar belangrijk zijn: kracht en kwetsbaarheid. Zij vertelt erover tijdens de opening van de tentoonstelling op vrijdag 7 oktober en presenteert dan eveneens het onlangs verschenen boek KRACHT - kwetsbaarheid - Micky Hoogendijk, fotografie en sculpturen van de hand van Karin van Lieverloo (Waanders Uitgevers). Op 3 november geeft Van Lieverloo bij ZaadeL een lezing over de relatie tussen kunst en emotie aan de hand van Hoogendijks werk.

Micky Hoogendijk

Via haar werk spreekt Micky Hoogendijk (Amsterdam 1970) over de keuzes die het leven haar geeft: ga ik door of breek ik? Sta ik stil of ga ik verder? Zij kiest ervoor het leven te vieren, met al haar kracht en in al haar kwetsbaarheid. Hoogendijk was directeur van de Rob Scholte BV en creatief directeur van de Amsterdamse Supperclub. Tot 2012 werkte zij als televisie- en filmactrice en presentatrice waarna zij zich ontwikkelde tot fotograaf. Waar ze eerst als acteur had ondervonden hoe ze in haar kwetsbaarheid haar kracht kon vinden, wist ze vanaf dat moment haar emoties te koppelen aan het maken van foto’s en, vanaf 2020, aan het creëren van bronzen sculpturen. Hoogendijk hoopt dat haar werk zich verbindt met ons gevoel en we daardoor dichter bij onszelf komen. Het gaat haar niet zozeer om wat we zien, maar juist om wat we niet zien: om wat we voelen dus. Voor Hoogendijk is die onzichtbare connectie tussen kunstenaar en beschouwer essentieel.

The World Is Your Oyster

Gestileerde distantie, rauwzoet realisme en verfijnde esthetiek tekenen Hoogendijks foto’s. De gelaagdheid van haar werk wordt versterkt door digitale beeldmanipulatie en vormt een symboliek die zowel klassiek als hedendaags, universeel als persoonlijk is. In The World Is Your Oyster uit 2016 creëerde Hoogendijk een androgyne persoon door het gelaat van een vrouw en dat van een man samen te smelten. Het is haar personificatie van de mens die zowel vreugde als pijn in zich draagt, twee uitersten die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Met deze acht foto’s verwijst Hoogendijk niet alleen naar haar eigen emoties, maar voelen we tegelijkertijd ook ons eigen gemoed.

Tentoonstelling, boek, borrel en lezing

Op vrijdag 7 oktober 2022 om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) vindt bij ZaadeL Makerij in aanwezigheid van Micky Hoogendijk de feestelijke opening plaats van Micky Hoogendijk - Krachtig & Kwetsbaar, een expositie die onderdeel is van het tentoonstellingsproject Kunst op de Kast. Karin van Lieverloo gaat met Hoogendijk in gesprek over haar werk en samen introduceren zij de monografie KRACHT - kwetsbaarheid - Micky Hoogendijk, fotografie en sculpturen (Waanders Uitgevers). In dit boek plaatst Van Lieverloo Hoogendijks oeuvre in het licht van haar persoon, van de kunstgeschiedenis en de actualiteit, waarbij zij niet eerder zo’n oprechte, open en intrigerende kijk in haar leven liet zien ter duiding van haar kunst. Na de opening is er, onder het genot van een borrel en een soepje van Veel Soeps, ruimte om het boek door Hoogendijk te laten signeren. Op 3 november vertelt Karin van Lieverloo bij ZaadeL Makerij over de relatie tussen kunst en emotie aan de hand van Hoogendijks werk.

Kunst op de Kast

Kunst verrast, kunst verbindt. Dat is het motto van de exposities bij ZaadeL Makerij, een creatieve broedplaats in het centrum van Nijmegen waar veel moois te maken en te zien is. Het tentoonstellingsproject Kunst op de Kast, een samenwerking van Ingeborg Laninga en Karin van Lieverloo, geeft ruimte aan de ontmoeting met kunst en kunstenaars. Om de twee maanden presenteert Kunst op de Kast een kunstenaar die opvalt door zijn of haar artistieke ideeën, inspirerende werk of bijzondere verhaal. Op een kast in het hart van ZaadeL Makerij, te midden van de bedrijvigheid van atelier, winkel, werkplaats, kapper en nailartstudio, maken bezoekers kennis met de kracht en het effect van uiteenlopende kunstuitingen. Kunst op de Kast verwondert, geeft te denken, laat genieten. En Laninga en Van Lieverloo zijn nieuwsgierig naar wat het in beweging zet.

Voor meer informatie, bekijk: www.waanders.nlwww.mickyhoogendijk.com www.zaadel.nl www.kaatkunstentekst.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...