Kunst op de Kast-expositie: Joke de Lange - Balans

Ieder mens balanceert door het leven. In ons streven naar geluk en liefde maken we dagelijks keuzes uit het enorme aanbod aan informatie dat we voorgeschoteld krijgen. En na elke keuze ontstaat een nieuwe situatie die (gewild of ongewild) weer een nieuwe keuze afdwingt. Joke de Lange exposeert als onderdeel van Kunst op de Kast met Balans, bij ZaadeL Makerij.

Kunst op de Kast

Kunst verrast, kunst verbindt. Dat is het motto van de exposities bij ZaadeL Makerij, een creatieve broedplaats in het centrum van Nijmegen waar veel moois te maken en te zien is. Het tentoonstellingsproject Kunst op de Kast, geeft op een informele wijze ruimte aan de ontmoeting met kunst en kunstenaars. Om de twee maanden presenteert Kunst op de Kast een kunstenaar die opvalt door zijn of haar artistieke ideeën, inspirerende werk of bijzondere verhaal. Op een kast in het hart van ZaadeL Makerij, te midden van de bedrijvigheid van atelier, winkel, werkplaats, kapper en nailartstudio, maken bezoekers kennis met de kracht en het effect van uiteenlopende kunstuitingen.\


Kunst op de Kast – Joke de Lange

Keuzes lijken soms gemakkelijk als we de directe gevolgen overzien, maar ze werken ook door op diepere (onbewuste) lagen en de tijd speelt eveneens een rol (verandert inzichten). Dat besef maakt kiezen nog lastiger dan het vaak al is, tenminste als we alles willen controleren en uitsluiten. Joke de Lange volgde diverse opleidingen aan de kunstacademie in Arendonk (België) en de Nieuwe Akademie Utrecht. In haar werk staat ‘de balans’ centraal. Zij werkt soms vanuit controle en probeert elke stap in haar werk bewust te sturen. Dan werkt ze weer vanuit vrijheid, waarbij ze haar gevoel volgt. Tijdens deze editie van Kunst op de Kast zijn werken uit beide series te zien: Sturen & Volgen – samen in balans.


Tijdens het werken aan haar schilderijen met strakke vormen maakt Joke ook continu keuzes: voor kleur, vorm, richting. Dat doet ze heel gecontroleerd. Na elke ingreep stapt ze achteruit en kijkt wat de gevolgen ervan zijn. Die zijn goed zichtbaar omdat het werk een overzichtelijke afmeting heeft. Ze denkt en kiest een volgende stap. Zo beheerst ze het werk. Ze gaat door tot er een balans is en de compositie voor haar klopt.

Deze werken zijn een weergave van de drukte die op ons afkomt.  En van de complexiteit die daarbij hoort. Binnen die complexiteit zoekt Joke naar balans, een evenwichtig overzicht van alle aspecten, inclusief de onderliggende lagen. Hierbij hoort het concept ‘sturen’: een gecontroleerde balans.

Bij het werken aan haar schilderijen met losse vormen probeert Joke zo min mogelijk bewust te kiezen. Ze laat zich leiden door de vrijheid die ze voelt om elk materiaal te kunnen gebruiken dat voorhanden ligt en elke richting, lijn, vlak te kunnen tekenen /schilderen die op dat moment in haar opkomt. Er is sprake van een soort ‘volgen’ in plaats van sturen, en een ongecontroleerde balans. Onder invloed van impulsieve maar beheerste beslissingen ontwikkelt het werk zich tot een nieuwe uitgebalanceerde compositie.

Deze werken zijn een reactie op de complexiteit van onze westerse maatschappij, het staat voor de behoefte aan ongedwongen spelen, geen oordeel hebben, vertrouwen hebben en plezier maken.

Opening & ZaadeL-borrel 12 april 2024 17.00 tot 19.00 (gratis entree)

Op vrijdag 12 april 2024 opent de tentoonstelling Balans – schilderijen van Joke de Lange. Na de inloop met een welkomstdrankje is er om 17.30 uur een openingswoord over het werk dat te zien is tijdens deze laatste editie van Kunst op de Kast aan de Coehoornstraat. Na de zomer verhuist ZaadeL Makerij naar de Groenestraat 170 in Nijmegen en krijgt Kunst op de Kast hier een nieuwe vorm en plek.

De tentoonstelling Balans – schilderijen van Joke de Lange is van 12 april t/m 12 juni 2024 te zien bij ZaadeL Makerij aan de Coehoornstraat 71, Nijmegen. Open: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Dit vind je misschien ook leuk…