Kinderen op film & media expeditie in LUX

In de herfstvakantie, van maandag 14 t/m vrijdag 18 oktober, pakt LUX weer uit met het kinderfilmfestival Cinekid. LUX tovert het pand aan het Mariënburgplein om tot een multimediaspeeltuin, waarin kinderen op expeditie gaan door de wereld van film en media. Daarnaast draaien er tien verschillende kinderfilms en zijn er diverse workshops.

Expeditie

Cinekid is het grootste kindermediafestival ter wereld, dat tijdens de herfstvakantie in filmtheaters door heel Nederland georganiseerd wordt. Nieuw dit jaar in LUX is de Expeditie; op allerlei plekken in LUX staan bijzondere installaties of opdrachten die kinderen spelenderwijs kennis laten maken met film en media. Kinderen krijgen een festivalbandje en stempelkaart, en gaan vervolgens op ‘expeditie’. Een greep uit de activiteiten zijn bijvoorbeeld een Game-Zone, een lab met onderzoekjes of interviewen voor een green screen. Alleen met een volle stempelkaart kan de schatkist geopend worden, om een presentje te bemachtigen.

Films

Naast de expeditie draaien er tien verschillende kinderfilms, zoals Kapsalon Romy, over een meisje die haar oma ziet worstelen met Alzheimer, De club van lelijke kinderen, een avonturenfilm waarin ‘lelijke’ kinderen voor hun vrijheid moeten vechten, en Shaun het schaap 2, waarbij het welbekende schaap op ruimtereis gaat. Er is voor iedere leeftijdsklasse wat wils; de films zijn geschikt voor kinderen van 3 t/m 12 jaar.

Workshops

LUX organiseert tijdens Cinekid ook verschillende workshops en speciale programma’s. Zo kunnen kinderen bij de Openhartig met Oma-middag hun oma in het zonnetje zetten. Omdat er tijdens het festival twee ruimtefilms draaien, vertelt een sterrenkundige van de Radboud Universiteit tijdens een kindercollege hoe het heelal in elkaar steekt. Ook is er een animatieworkshop, waarbij kinderen met klei zelf een animatiefilmpje kunnen maken.

CINEKID

Cinekid is het grootste kindermediafestival ter wereld. Voornaamste doel is om de media-ontwikkeling van kinderen te begeleiden, hen met een kritische blik media te laten ervaren en hun wereldbeeld te verbreden. Die educatieve boodschap van het festival valt bij LUX in goede aarde. Het filmtheater benadrukt al jaren het belang van film- en mediaeducatie voor kinderen en organiseert ruim 150 verdiepende schoolvoorstellingen en workshops per jaar.

Programma & kaartverkoop

Cinekid combitickets, met toegang tot een film en de expeditie, zijn € 10,00. Meer informatie over kaartverkoop van losse kaarten en het volledige programma is te vinden op lux-nijmegen.nl/cinekid.

Dit vind je misschien ook leuk