De hoofdingang van het grotendeels verwoeste Station

Herdenking bombardement op Nijmegen zonder publiek

Op maandag 22 februari herdenkt Nijmegen het bombardement op Nijmegen. Het is dan 77 jaar geleden dat Nijmegen getroffen werd. De traditionele herdenkings-plechtigheden zijn dit jaar helaas niet mogelijk door de coronamaatregelen. De herdenking is dit jaar helaas zonder publiek.

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een enorm bombardement. De historische binnenstad werd grotendeels verwoest en 800 mensen verloren hun leven. Elk jaar staat Nijmegen stil bij deze tragedie. Ook dit jaar wordt hierbij stil gestaan, want herdenken is en blijft belangrijk.

De herdenking van het bombardement zal op 22 februari door RN7 vanaf 13.00 uur worden uitgezonden op tv. Dit maakt het in zekere zin tóch mogelijk dat iedereen bij deze herdenking, die zoveel voor de stad betekent, aanwezig kan zijn, zij het vanuit huis. Ook is de uitzending te volgen via Facebook van de gemeente Nijmegen en op YouTube.

Het programma bevat onder andere

  • een gesprek tussen burgemeester Bruls en Joost Rosendaal (historicus en schrijver boek ‘Nijmegen ’44. Verwoesting, verdriet, verwerking’) over die fatale dag op 22 februari
  • toespraken van de heer Steven Butler, afvaardigde van de Amerikaanse ambassade en staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mevrouw mr. Ankie Broekers-Knol namens de Ministerraad
  • een aangrijpend verhaal door Bart Janssen (onderzoeker en schrijver boek ‘De pijn die blijft. Ooggetuigenverslagen van het bombardement van Nijmegen 22 februari 1944’ en “Het verdriet van Nijmegen 1940 – 1945 Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog’)
  • beelden vanaf de begraafplaats Daalseweg
  • kinderen van de Montessorischool lezen gedichten voor

Om exact 13.28 uur luiden de kerkklokken en wordt twee minuten stilte in acht genomen. Daarna zal burgemeester Bruls namens iedereen die zich betrokken voelt een krans leggen.

Dit vind je misschien ook leuk