Gezellige drukte bij vuurwerk en populaire muziekacts

Vuurwerkshow ‘Waal in Vlammen’ op de zondagavond van Vierdaagsefeesten is traditioneel voor velen één van de hoogtepunten van het jaar. Het was gisteren dan ook ontzettend druk op de Waalkade. Maar niet alleen daar: velen genoten ook van de optredens van Davina Michelle op Plein ’44, Maan in de Molenstraat, Tino Martin op het Faberplein of het 25ste Gevelconcert op de Grote Markt.

Directeur Vierdaagsefeesten Leo Weterings: “Door dit soort publiekstrekkers tegelijk met het vuurwerk te programmeren, zorgen we bewust voor een goede spreiding in de stad.” En dat werkte: het was overal gezellig en druk. De Vierdaagsefeesten trokken op dag 2 zo’n 220.000 bezoekers naar de Nijmeegse binnenstad.  Vorig jaar waren dat er 230.000. Weterings: “Geen groot verschil, terwijl het in de avond toch aardig afkoelde. We zijn erg tevreden met de behapbare drukte, het feit dat alles zonder noemenswaardige incidenten verloopt en we krijgen veel positieve reacties over hoe we hier in Nijmegen zorgen voor crowd control”.

’s Middags vond er een bijzondere trouwceremonie plaats op het stadseiland: een plek waar je normaal niet kunt trouwen. De wens van Jasper en Ingrid, die elkaar tijdens Vierdaagsefeesten ontmoetten, ging in vervulling na een oproep van Stichting Vierdaagsefeesten, om het 50-jarig jubileum te vieren met de liefde voor elkaar en voor de feesten.

Ter ere van oprichter Nico Grijpink werd op Plein ’44 een plaquette met zijn beeltenis onthuld. Grijpink was oprichter en organisator van de eerste 10 jaar Zomerfeesten, sinds 1998 Vierdaagsefeesten geheten. Hij besloot vijftig jaar geleden dat het niet langer kon dat er duizenden wandelaars naar Nijmegen en omstreken kwamen, terwijl er in de binnenstad weinig te beleven was. Vanaf dat moment zijn de feesten niet meer weg te denken. Een terugblik in foto en film met de geschiedenis van deze halve eeuw is nog de hele week te bezoeken in de Stevenskerk.

Fotografie: Jan Willem de Venster & Mathijs Hanenkamp