Filmmakers krijgen weer fysiek podium op Go Short

Ook dit jaar reikt Go Short weer prijzen uit voor de beste Europese films, waaronder de Go Short VEVAM Award voor beste Nederlandse film, en kwalificeren winnaars zich voor de Oscars, Bafta's en een European Film Award. Daarmee blijft Go Short een belangrijk platform voor presentatie en ontwikkeling van filmtalent. De films, interviews en verdiepende informatie zijn van 1 tot en met 20 april ook te bekijken op het Video On Demandplatform van Go Short.

Op het Go Short festival maakt In Flow of Words (2021), een documentaire van de Nederlandse maker Eliane Esther Bots kans om uitgeroepen te worden tot beste Europese documentaire. Tijdens het Internationaal Filmfestival van Locarno in Zwitserland en het Franse Clermont-Ferrand viel deze aangrijpende film over het Joegoslaviëtribunaal al in de prijzen. In Flow of Words volgt de verhalen van drie betrokken tolken. Ze vertaalden schokkende getuigenissen van betrokkenen, slachtoffers en daders, zonder hun eigen emoties, gevoelens en persoonlijke geschiedenissen aanwezig te laten zijn.

Tolken als machines

“Ik ben er niet, zie mij als een veredelde telefoon”, stelt een van de tolken de getuigen gerust. Hun functionele positie tussen verschillende rechtszaakpartijen maakt ze meer verwant aan machines, maar de emotionele en sombere inhoud van hun vertaling is een constante aanval op hun menselijkheid. Een van de tolken vertelt een maand dronken te zijn geweest na interviews met chauffeurs in Srebrenica, die Moslimse jongens en mannen naar hun executie reden. Toen de chauffeur midden in de nacht niet wist wat hij met een achtergebleven jongen moest doen, belde hij het hoofdkwartier. Zijn commandant heeft vervolgens drie kwartier gereden om de jongen op gruwelijke wijze te doden. “Wie staat er om 3, 4 of 5 uur op om een jongen te vermoorden?”

Vrouwelijke filmmakers in focus

Naast vertoning in de Europese Competitie is dit indrukwekkende verhaal een van de films in het programma van Go Short's Female Filmmakers To Follow. Hierin krijgen Marieke Elzerman (1996), Eliane Esther Bots (1886) en Ghita Skali (1992) elk de ruimte om hun eigen korte films te vertonen. Daarnaast tonen ze films die hen geïnspireerd hebben.

Overig programma

Go Short trapt op 1 april af met de filmwandeling ‘A Wall is a Screen’ door Nijmegen. Tijdens deze filmwandeling transformeren muren en objecten ’s avonds tot filmschermen. En zo zijn er nog veel meer specials en randprogramma's in aanvulling op de selectie van de Europese, Nederlandse en Studentencompetitie en de andere zorgvuldig gecureerde filmprogramma's. Het hele programma wordt uitgelicht op goshort.nl. 

Dit vind je misschien ook leuk...