Festival Jazz International Nijmegen en Music Meeting Festival: klaar voor de start!

Festival Jazz International Rotterdam (FJIR), Festival Jazz International Nijmegen (FJIN) en programmapartner Music Meeting Festival maken het volledige programma bekend van de coronaproof festivals, die plaatsvinden van 29 oktober t/m 1 november 2020. De connectie tussen de twee jazzsteden Rotterdam en Nijmegen, en de verbinding met andere internationale jazz scenes, lopen als een rode draad door het festivalprogramma. Nieuw is de uitwisseling met jazzpodium Stadtgarten in Keulen en een gastcuratorschap voor drummer Jimmi Hueting in Rotterdam. 

In 2020 bestaat Festival Jazz International Rotterdam twintig jaar en Festival Jazz International Nijmegen vijf jaar. Beide festivals zetten zich gezamenlijk in voor een sterker fundament voor spannende jazzprogrammering, waarbij ontwikkeling en uitwisseling van lokale makers een steeds grotere rol krijgen. We maken creatieve verbindingen tussen lokale jazzscenes zichtbaar en we zoomen in op inspirerende samenwerkingen van de muzikanten.

Uitwisseling met Stadtgarten Keulen

De Festivals Jazz International Rotterdam & Nijmegen starten een samenwerking met het gerenommeerde Stadtgarten in Keulen. Jonge muzikanten uit Rotterdam, Nijmegen en Keulen maken door middel van korte residenties  kennis met elkaar, met elkaars muziek, met elkaars scenes en professionele netwerken. Voor deze eerste editie komen naar Nederland trompettist Pablo Giw met een duoproject en de celliste Elisabeth Coudoux, die solo optreedt. 

Music Meeting Festival programmapartner

Een aantal bands dat op het programma stond van het afgelaste Music Meeting Festival treedt nu alsnog op één of beide jazzfestivals op. De ‘ontmoeting’ tussen de in Nederland woonachtige Cubaanse pianist Ramón Valle en gitarist Reinier Baas, waarbij Valle afrekent met Cubaanse stereotypen en Baas zijn avontuurlijke inslag toont, staat op het programma in Rotterdam en in Nijmegen. Zo ook het experimentele en genre-vrije Berlijnse duo Witch ‘n Monk, dat  in Nijmegen met altviolist en Boy Edgar Prijswinnaar Oene van Geel optreedt en in Rotterdam met gitarist Jorrit Westerhof, frontrunner van de Rotterdamse ‘impro’, en Adédéjì Septet, een speciaal door de Nigeriaanse gitarist Adedeji Adetayo samengestelde band met onder meer de jonge Rotterdamse trompettist Peter Somuah.

In Nijmegen treden op Tijn Wybenga & AM.OK, het contemporary-jazz-orchestra uit Amsterdam, propvol jong talent, onder leiding van componist Tijn Wybenga en Tolyqyn, een lenig, zeer getalenteerd trio uit Berlijn, dat moeiteloos schakelt tussen jazz, griotmuziek, deltablues en rock.

Verder op het programma

Tini Thomsen MaxSax, de energieke band van baritonsaxofoniste Tini Thomsen die jazz laat rocken als geen ander, treedt op in Rotterdam en Nijmegen. No Man’s Land: Kika Sprangers & Pynarello, een spannende dialoog tussen jazzkwartet en rebels strijkersensemble, en Ko?ka ?ias, de experimentele groep rondom de in Rotterdam woonachtige Litouwse pianiste Agota Tamelyte met Stefan Lievestro op pedal steel, zijn te beluisteren in Rotterdam. In Nijmegen treden op het Ingen Navn Trio, impro jazz onder leiding van de veelzijdige jonge saxofoniste Inga Rothammel, celliste Elisabeth Coudoux die een solo improvisatieset speelt, en de bekendste jazzdrummer van Nederland, Han Bennink, met topklarinettist Joris Roelofs, samen goed voor een volledig vrije, ongeëvenaarde aanpak van de jazztraditie.

Corona-maatregelen 

Aan de hand van het veiligheidsprotocol voor de podia en de actuele voorschriften van het RIVM, zorgen we dat we muzikanten en medewerkers een veilige werkomgeving bieden en dat het publiek op een veilige manier van de live muziek kan genieten.  

Info & tickets

Meer informatie en tickets: www.fjir.nl en www.fjin.nl.  Start kaartverkoop: 15 september.

Programma Festival Jazz International Nijmegen

Do 29 oktober

Brebl > Jo Goes Hunting XL / Witch ‘n Monk & Oene van Geel

Vrij 30 oktober

De Lindenberg  > Tolyqyn / Alba Gil Aceytuno - The Pack Project / Adéjèjì Septet 

Zat 31 okt

Doornroosje > Han Bennink & Joris Roelofs
Stadsschouwburg  > Ramón Valle & Reinier Baas
Doornroosje  > Tini Thomsen MaxSax

Zon 1 nov

LUX > Film ‘El Abrazo De La Serpiente’ met live soundtrack door Witch ‘n’ Monk / Ingen Navn Trio / Elisabeth Coudoux - solo / Pablo Giw & Rebekka Salomea
Doornroosje > Tijn Wybenga & AM.OK
Stadsschouwburg > Enkuentro: Randal Corsen & New Rotterdam Jazz Orchestra

Festival Jazz International Nijmegen is mogelijk gemaakt door: Gemeente Nijmegen, Provincie Gelderland, Fonds Podiumkunsten, LUX Nijmegen, De Lindenberg, Stadsschouwburg Nijmegen, Doornroosje, Brebl, Podium JIN, Music Meeting Festival, Festival Jazz International Rotterdam, Stadtgarten Köln, AMOK-Brugge en Dutch Performing Arts.

Dit vind je misschien ook leuk