De Kunstluis schiet raak! Vijfde interventie in Museum Het Valkhof

Bart Drost, de door Museum Het Valkhof aangestelde Kunstluis 2020, begint 1 september aan zijn vijfde interventie. De kunstenaar kreeg de vrijheid van het museum om  zeven keer in het jaar ‘als een luis in de pels’ te reageren op de collectie en/of de organisatie van het museum. Met deze vijfde interventie geeft de Kunstluis commentaar op de presentatie van de heilige Sebastiaan. Het eikenhouten beeld mist een essentieel element… zijn pijlen en Drost ziet het als noodzaak het beeld deze terug te geven.

De met pijlen doorboorde heilige Sebastiaan

De Romeinse militair Sebastiaan is volgens de legende een officier van de keizerlijke garde ten tijde van Diocletianus, in de derde eeuw. Toen aan het licht kwam dat Sebastiaan christen was, werd hij voor straf vastgebonden aan een boom en beschoten met pijlen. De martelaar wordt vaak afgebeeld als een schaars geklede, sierlijke jongeman, doorboord door pijlen. De versie die in bezit is van Museum Het Valkhof* mist deze en laat slechts de gaten zien waar zij gezeten hebben.

* In 2019 verwierf Museum Het Valkhof de sculptuur gemaakt door de Nederrijnse kunstenaar Henrick van Holt (Kalkar, vóór 1490 - 1545/1546). De aankoop was mogelijk dankzij een legaat van de heer Lex Harm (1957-2015).

Naakter dan naakt

De Kunstluis heeft zo zijn eigen gedachten bij de presentatie van het beeld, dat door hem consequent ‘Sint Sebasianus’ wordt genoemd. “Jammer genoeg is het beeld niet compleet. Juist datgene wat Sebastianus tot Sint Sebastianus maakt, ontbreekt. Desalniettemin staat het nu te pronken in het fraaie zaaltje 'Nijmegen in de middeleeuwen'. Naakter dan naakt, zou je kunnen zeggen.” aldus de Kunstluis. Het plan voor de vijfde interventie is om het beeld zijn pijlen terug te geven. Hij schakelt voor de vijfde interventie ook de hulp in van zes collega-kunstenaars die geheel in stijl reageren en reflecteren op de overige middeleeuwse objecten in de zaal – van fijne tekenaars, slimme sculptuurmaker, originele textielkunstenaars tot beeldomtoveraars:

Marcel Bors - Pim Steinmann -Joos van der Zanden - Ans Verdijk - Frank Ter Beek - Hanneke van Broekhoven.

Bekijk de vijfde interventie ‘De Kunstluis schiet raak!’ van 1 t/m 6 september in Museum Het Valkhof. De data van de resterende twee interventies zullen kort voor actie te vinden zijn op de site van Museum Het Valkhof: www.museumhetvalkhof.nl. Daar vind je ook meer informatie over de Kunstluis en zijn vorige interventies.

Dit vind je misschien ook leuk