Coffee-to-throw: 100% biologisch afbreekbare to-go beker van Nijmeegse rivierklei

Fabrikaat presenteert biologisch afbreekbare bekers gemaakt van de Nijmeegse rivierklei. Deze nieuwe uitkomst van hun experiment met lokale klei is geschikt voor de snelle horeca: festivals en to-go. De bekers van Fabrikaat zijn ongebakken. Ze worden enkel gedroogd aan de lucht. In contact met water lossen ze weer op tot klei. Na gebruik kun je je kopje dus teruggeven aan de natuur. Lossen de bekers dan niet op in de koffie? Je wilt bij het drinken van een kop koffie natuurlijk niet verrast worden met het terroir van klei in je mond. Na uiteenlopend onderzoek naar verschillende coatings vond Fabrikaat hiervoor de oplossing. De kopjes krijgen een dun laagje bijenwas en zijn daarmee waterafstotend voor zowel warme als koude dranken. De bijenwas is afkomstig van een lokale imker (Imkerij Bloem, de buren van Fabrikaat). Het is het overschot van de was die hun bijen produceren.

Vanaf komend paasweekend kun je het resultaat uitproberen bij het gloednieuwe koffieloket van Fabrikaat, gevestigd aan de dijk bij de Spiegelwaal. Het drinken en eten tref je hier op circulair servies van de Nijmeegse rivierklei. Bij Fabrikaat bestel je geen coffee-to-go, maar een coffee-to-throw! Tijdens je wandeling over het stadseiland geef/gooi je je koffiekop na gebruik gewoon terug aan de Waal.

Coffee-to-go is sinds de sluiting van de horeca vanwege de covid-19 pandemie populairder geworden, maar kent ook een keerzijde: het veelvuldige gebruik van plastic en kartonnen bekers. Zorgen deze circulaire kleibekers voor minder zwerfafval? Dat zou mooi zijn.

Deze bekers staan in navolging van de biologisch afbreekbare borden, die Fabrikaat ontwikkelde in 2019. Misschien heb je ze toen gebruikt op Festival op ’t Eiland in Nijmegen of op het Innovate Festival in Arnhem. Deze borden zijn ook gemaakt van 100% Nijmeegse rivierklei, en gecoat met een laagje melk. Bekijk hier.

Fabrikaat maakt sinds 2016 placemaking programma in Nijmegen-Noord, gericht op de ingrijpende transformatie die deze omgeving vanwege de gebiedsontwikkeling ondergaat. Samen met ontwerpers, kunstenaars en wetenschappers zoekt zij naar innovatieve, duurzame toepassingen van lokale, betekenisvolle grond- en reststoffen, zoals de Nijmeegse rivierklei.

Maak je een stop voor een coffee-to-throw, dan is ook een bezoek mogelijk aan de winkel en werkplaats van Fabrikaat, waar uiteenlopend experiment plaatsvindt met lokale grondstoffen. Alles uiteraard volgens de geldende covid-richtlijn van het RIVM.

Fabrikaat opent haar programma in het Paasweekend: 3 en 4 april, 11:00 – 16:00 uur. Fabrikaat is gevestigd aan de Oosterhoutsedijk 88 in Lent/ Nijmegen-Noord.

Website: www.stichtingfabrikaat.nl
Instagram: www.instagram.com/stichting.fabrikaat
Facebook: www.facebook.com/stichtingfabrikaat

Fotografie: Fabrikaat

Dit vind je misschien ook leuk