Wetenschapsfilmfestival InScience verplaatst het festival naar het voorjaar

International Science Film Festival Nijmegen kijkt terug op zeven inspirerende en bewogen jaren. Het festival is in die tijd uitgegroeid tot een van de grootste internationale wetenschapsfilmfestivals van Europa, dat zo’n 10.000 bezoekers trekt uit heel Nederland. Mede als gevolg van de coronacrisis bevindt InScience zich op een kantelpunt: het festival is de beginfase ontgroeid en een belangrijke speler geworden in het culturele veld, zowel in Nijmegen als daarbuiten. Om impact te kunnen blijven maken, wil InScience robuuster uit deze crisis komen dan ze erin ging. Daarom slaat het festival een nieuwe koers in. Vanaf 2023 gaat InScience het jaarlijkse festival in het voorjaar organiseren. Moeten we InScience dan missen tot het voorjaar van 2023? Gelukkig niet! Een speciaal InScience-programma op 4 en 5 november 2022, getiteld Amazing Discoveries, is het startschot van deze verandering. De kaartverkoop voor deze bijzondere editie start op dinsdag 18 oktober. 

Amazing Discoveries – InScience 2022 

In het weekend van 4 en 5 november vertoont InScience de mooiste en meest spraakmakende films van de afgelopen zeven jaar, en geeft het festival toonaangevende denkers en makers een podium. Dat betekent nogmaals betoverd worden door Is The Man Who Is Tall Happy? op het grote doek, het ‘geanimeerde’ gesprek tussen filmkunstenaar Michel Gondry en taalkundige Noam Chomsky. Of meegenomen worden naar de randen van ons zonnestelsel en daarbuiten in The Farthest. Of door Inventing Tomorrow geïnspireerd raken door tieners over de hele wereld, die geweldige oplossingen bedenken voor klimaatproblemen. Deze filmprogramma’s maken we uiteraard samen met onze partners die het beste uit hun keuken laten zien. De kaartverkoop start op dinsdag 18 oktober. 

Filmtitels Amazing Discoveries 

De filmtitels die InScience bekend maakt zijn: 

 • Is The Man Who Is Tall Happy?  
  Michel Gondry / animatie, documentaire / Frankrijk / 2013 / 90 min. 

 • Inventing Tomorrow 
  Laura Nix / documentaire / VS / 2018 / 105 min. 

 • The Farthest 
  Emer Reynolds / documentaire / Ierland / 2017 / 120 min. 

 • Hope Frozen 
  Pailin Wedel / documentaire / VS, Thailand / 2019 / 75 min. 

 • Oliver Sacks: His Own Life 
  Ric Burns / documentaire / VS / 2019 / 90 min. 

 • Absolute Denial 
  Ryan Braund / animatie / Groot-Brittannië / 2021 / 71 min. 

De nieuwe koers van InScience 

InScience is de beginfase ontgroeid en een belangrijke speler geworden in het culturele veld, zowel in Nijmegen als daarbuiten. Het festival is concurrerend geworden aan filmfestivals als IDFA en Imagine. Als het enige meerdaagse wetenschapsevenement in Nederland heeft InScience een unieke positie binnen de Nederlandse wetenschapscommunicatie. Internationaal is het festival in korte tijd toonaangevend geworden, met een voorzittersrol in het Europese netwerk voor wetenschapsfilm EURAFS. Om impact te kunnen blijven maken, wil InScience robuuster uit deze crisis komen dan ze erin ging. Daarom slaan we een nieuwe koers in.   

Vanaf 2023 gaat InScience het jaarlijkse festival in het voorjaar organiseren. Daarmee stappen we uit de drukte van IDFA en andere filmfestivals in het najaar, waardoor we meer premières naar het festival kunnen halen. Daarnaast steken we het beeldmerk van InScience in een nieuw jasje. Met een nieuw beeldconcept waarmee we jaarlijks onze (media)campagnes vormgeven, zullen we nog veel herkenbaarder worden, zowel in de stad als online. Ook zal InScience op meer locaties in de stad, en later in heel Nederland (en daarbuiten!) te beleven zijn, op bijzondere en onverwachte plekken. Zo willen we InScience meer laten leven, meer herkenbaarheid creëren en een groter publiek bereiken. Het doel: bezoekers, wetenschappers en kunstenaars inspireren en bewegen om de wereld tot een betere plek te maken.   

Door naar het voorjaar te verplaatsen kunnen we ook beter samenwerken met festivalpartners als Go Short, Wintertuin, Music Meeting, LUX (lokaal) en de EURASF (internationaal). We zorgen voor synergie op programma-onderdelen als kunst, educatie en industry, maar ook voor een stevigere festivalbuzz en aanwezigheid in de stad. Zo maken we als internationaal toonaangevende organisaties van Nijmegen dé Nederlandse stad van wetenschap, filmkunst en cultuur.   

Over InScience  

Met een jaarlijkse competitie van de beste, mooiste en meest urgente films over en geïnspireerd door wetenschap, opent het festival deze bijzondere wereld voor een breed publiek. In het randprogramma, met talks, performances, masterclasses en kunst, ontmoeten bezoekers, filmmakers, wetenschappers en creatieve geesten elkaar om de nieuwste inzichten te delen die de wereld van morgen vormgeven. Zo stimuleert InScience de dialoog tussen wetenschap, kunst en samenleving, door een podium te bieden aan kritische perspectieven en open reflectie.  

Tickets 
Vanaf dinsdag 18 oktober start de kaartverkoop van InScience Amazing Discoveries en staat het volledige programma op www.insciencefestival.nl 

Dit vind je misschien ook leuk...