Noviotech Campus genomineerd voor duurzaamheidsprijs

De Noviotech Campus in Nijmegen is 1 van de 3 genomineerden voor de prijs ‘Meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve Bedrijventerrein van Nederland 2022’. Er ligt een plan vol groen, gebouwen van circulair materiaal, ontmoetingsplekken en meer. Goed voor mens en klimaat.

Op de Noviotech Campus werken ongeveer 3.500 medewerkers bij zo’n 75 bedrijven. Vooral in Health en Hightech. Bedrijven op de campus doen onder andere onderzoek naar infectieziekten als COVID-19 en gezond ouder worden, en maken bijvoorbeeld chips voor onder andere auto’s (halfgeleiders). “Onze bedrijven willen groeien. Daarom werken we aan 3 dingen”, vertelt directeur Bert Krikke. “Ten eerste aan meer ruimte voor bedrijvigheid. Omdat veel van onze bedrijven willen groeien en we verwachten dat bedrijven uit binnen- en buitenland zich graag bij ons vestigen. Ten tweede een aantrekkelijke werkomgeving die contacten stimuleert. Goed voor werkplezier en samenwerking en zo komen we tot betere producten. En als laatste samenwerking met het onderwijs en andere organisaties mogelijk maken. Groen en duurzaam helpen ons die doelen te bereiken.”

Groen en duurzaam helpt campus en bedrijven

Een aantrekkelijk en duurzaam bedrijvenpark met een gezond werkklimaat, dat is het doel. Daarbij zijn vergroening en verduurzaming heel belangrijk. “Planten en dieren, een gezonde plek om te werken en een goedwerkende campus gaan hand in hand. Gebouwen in een mooie groene omgeving behouden hun waarde, dus zijn we interessant voor beleggers. Bedrijven trekken makkelijker nieuwe medewerkers aan en behouden bestaande. En medewerkers werken op een inspirerende en fijne plek. Veel leuker dan met je broodtrommel onder de arm door een grijze straat lopen.”

Duurzaam voor klimaat en natuur

“We willen ook ons steentje bijdragen om de natuur te helpen en ons aan te passen aan het veranderende klimaat. In de zomer zijn we een enorme hitteplek en we verbruiken dan veel water om het beetje groen dat we hebben te onderhouden. We moeten water gaan opslaan, zodat we dat kunnen hergebruiken. Vlak bij ons is het groene Goffertpark en de gemeente gaat een bedrijventerrein naast ons ook vergroenen. Door al het groen dat bij ons komt, verbindt de Noviotech Campus straks die gebieden. Zo hebben planten en dieren meer ruimte en komen er meer soorten. We krijgen groene gevels, groene daken, enzovoort. Groen biedt vaak ook meteen de kans op nuttige ontmoetingen, want we maken sportparken en plekken om buiten te vergaderen. Je parkeert aan de rand; op de campus wandel of fiets je. Ruimten voor onderzoek (labs en cleanrooms) moeten voldoen aan strenge eisen, dus soms moeten we nieuwe grondstoffen gebruiken. Maar waar dat kan, gebruiken we voor nieuwe gebouwen materiaal van hernieuwbare grondstoffen. En we hergebruiken materiaal.”

Dit artikel verscheen eerder op Gelderland.nl

Misschien ook interessant...