Nijmeegse onderneming brengt het laboratorium bij patiënten thuis

"Hemofiliepatiënten hebben toegang tot uitstekende medicijnen en gespecialiseerde academische laboratoria om hun stollingsziekte effectief te beheren en bloedingsproblemen te voorkomen," zegt Dr. Waander van Heerde, voormalig stollingsfysioloog van het Radboudumc en mede-oprichter en CSO van Enzyre, samen met CEO/CFO Guido Maertens. "Ik wil hemofiliepatiënten echter gemak en betrouwbaarheid bieden en hen in staat stellen hun stollingsfactorgehalte thuis te testen."

Enzyre ontwikkelt een elektronische microfluïdische biochip om stollingsfactor niveaus te meten in minimale hoeveelheden bloed. De hemostase biochip is zo groot als een credit card en past gemakkelijk in je broekzak. Door dit apparaatje op je smartphone aan te sluiten kun je overal en altijd comfortabel en betaalbaar je stollingswaarden meten. De hemostase biochip zal vanaf 2020 beschikbaar zijn als een aanvullend diagnostisch hulpmiddel ten dienste van de hemofilie markt.

Patiënten gemak en betrouwbaarheid bieden

Als deskundigen op het gebied van bloedafname voor stollingstests, plant Enzyre de ontwikkeling van een pijnloos hulpmiddel voor bloedafname. Samen met een externe partner zal een bestaand apparaat voor pijnloze bloedafname aangepast worden om aan de behoefte aan bloedstollingsmetingen te voldoen. De hele procedure, bloedafname en biomarker detectie kan zo op een handige manier worden uitgevoerd, wat een klantvriendelijke ervaring oplevert. Volgens Maertens zijn er ook op andere markten mogelijkheden voor de biochip: "In de kritieke zorg is er een grote vraag naar snelle en betrouwbare metingen die inzicht geven in welk stollingsbestanddeel is aangetast. De clinicus kan de patiënt dan het juiste geneesmiddel toedienen." Dr. Van Heerde voegt eraan toe: "De laatste markt waarop we ons richten omvat patiënten die directe orale anticoagulantia DOACs gebruiken, vooral die met comorbiditeiten die extra bewaking nodig kunnen hebben om trombotische complicaties te voorkomen."

Enzyre's CSO Waander van Heerde over Novio Tech Campus: "De Campus is een ideaal innovatie-ecosysteem voor Enzyre, waar we omringd zijn door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gezondheidszorg en halfgeleiders voor de ontwikkeling van onze miniatuur biochip. Sinds onze aankomst op de campus hebben we een sterk consortium van technologiepartners opgebouwd om ons te helpen bij de ontwikkeling en fabricage van onze hemostase biochip bij het op de markt komen." Waander vervolgt: "Er zijn talloze mogelijkheden om je ondernemersvaardigheden op de campus te versterken. We genieten van de maandelijkse "Meet and Eat" sessies en de "Science Meets Business" bijeenkomsten waar nieuwe bedrijven zich voorstellen. Beide gelegenheden zijn uitstekende gelegenheden om te netwerken en contact te houden met onze pas gevestigde partners. De sfeer is open en ontspannen, en biedt een succesvolle omgeving waarin we kunnen uitblinken."

In het centrum van Gezondheid en High Tech

"Halverwege 2017 verhuisde Enzyre naar Novio Tech Campus. "Door naar Novio Tech Campus te komen hebben we cruciale partners uit de netwerkorganisatie Business Cluster Semiconductors (BCSEMI NL) kunnen ontmoeten, zoals NXP, Sencio en EPR. Aanvankelijk brachten we een geweldig idee en voorlopige gegevens naar de campus en begonnen met een onderhuur voor een kantoor en een labruimte. Een jaar later hebben we zeven medewerkers en een eigen kantoor en laboratorium," zegt CSO Waander van Heerde. "Deel uitmaken van deze campus stelt ons in staat regelmatig en effectief contact te leggen met deze partners. De campus is een ideale plaats om een bedrijf te starten, want ze biedt de juiste mix van technische expertise en commerciële instelling."

Ontdek meer innovatie uit Nijmegen - Health, High Tech & meer...