
5x leuke verhalen van Radboud Recharge: september 2022
⌂ » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert
Met Radboud Recharge wil de Radboud Universiteit mensen het hele leven lang laten leren. Op het platform kun je onder meer boeiende lezingen, interviews met vooraanstaande wetenschappers ontdekken en verbreed je kennis met tips van succesvolle alumni. Van elk verhaal kun je wel iets leren. Elke maand kiezen we enkele leuke verhalen voor je uit.
1) Onderzoek naar onze relatie met social media schiet tekort
Sociale media zoals TikTok, Instagram en Twitter maken het makkelijk om eindeloos door te blijven scrollen. Maar dat betekent niet dat er direct sprake is van ‘doomscrollen’, eindeloos gebruik met een negatief effect op het welzijn.
2) Bacteriën halen paracetamol uit afvalwater
Onderzoekers hebben in kaart gebracht welke bacteriën onder welke voorwaarden paracetamol uit afvalwater kunnen verwijderen. Elke keer als iemand medicijnen inneemt, komt een klein daarvan via de urine in het afvalwater terecht. Het bereikt ook het oppervlaktewater en zelfs drinkwater (in kleine concentraties).
3) Ben je klaar met leren na je 50e?
Van een baby die nieuwsgierig door de kamer kruipt tot iemand die met het ouder worden steeds sneller problemen leert herkennen en oplossen. Je bent nooit te oud om te leren, maar hoe blijf jij je ontwikkelen in verschillende stadia van je leven?
4) Arts en patiënt in gesprek: wie onderbreekt wie (en is dat slecht)?
Tijdens een huisartsconsult kunnen artsen en patiënten elkaar onderbreken. Die onderbrekingen worden vaak gezien als opdringerige handelingen van (mannelijke) artsen die de patiënt belemmeren. Taalwetenschapper Ilona Plug ontdekte dat onderbrekingen juist goed kunnen zijn voor het verloop van het consult.
5) Mindfulness helpt minder goed tegen stress bij jongeren
Voor duizenden kinderen en tieners kenmerkt september de terugkeer naar school, en daarmee de bijbehorende stress. Is het mogelijk stress tegen te gaan met mindfulness training in jongeren? De bevindingen van een grootschalig project suggereren dat het niet kan.
Voor meer verhalen en inzichten, check Radboud Recharge.
Dit vind je misschien ook interessant...
-
Radboud wetenschappers ontwikkelen nieuw wiskundig model voor transfer learning in neurale netwerken
Radboud wetenschappers ontwikkelen nieuw wiskundig model voor transfer learning in neurale netwerkenAlessandro Ingrosso, onderzoeker aan het Donders Instituut, heeft met collega's van Italiaanse onderzoeksinstellingen een wiskundige methode ontwikkeld die het mogelijk maakt om de effectiviteit van transfer learning in neurale netwerken te voorspellen.
-
Internationale studie bewijst meest effectieve behandeling voor kinderen met hiv
Internationale studie bewijst meest effectieve behandeling voor kinderen met hivHet Radboudumc-onderzoek ‘Een wc-bril die meet in een poep en een scheet’ is de winnaar van de negende Klokhuis Wetenschapsprijs. Het winnende project is van technisch geneeskundige Lotte Hazeleger en MDL-arts Marjolijn Duijvestein.
Meer lezen over Internationale studie bewijst meest effectieve behandeling voor kinderen met hiv
-
Wat is het bewustzijn? Twee grootste theorieën blijken (deels) niet te kloppen
Wat is het bewustzijn? Twee grootste theorieën blijken (deels) niet te kloppenWetenschappers worden al eeuwenlang verdeeld door de vraag wat nou precies het bewustzijn is. De twee grootste theorieën zijn nu door een groep onderzoekers op de proef gesteld en blijken deels niet te kloppen.
Meer lezen over Wat is het bewustzijn? Twee grootste theorieën blijken (deels) niet te kloppen
-
Meer grip op uitstoot stikstof met nieuwe fotonische chiptechnologie van OnePlanet
Meer grip op uitstoot stikstof met nieuwe fotonische chiptechnologie van OnePlanetOnePlanet Research Center presenteerde in Nieuwspoort fotonische chiptechnologie voor continue, betaalbare stikstofmetingen, waardoor boeren hun uitstoot kunnen monitoren. Radboud Universiteit valideert de sensoren.
Meer lezen over Meer grip op uitstoot stikstof met nieuwe fotonische chiptechnologie van OnePlanet
-
Nieuwe benadering van leverkankerbehandeling
Nieuwe benadering van leverkankerbehandelingWereldwijd komen primaire levertumoren veel voor, maar slechts een klein deel is curatief te behandelen. Palliatieve radio-embolisatie (RE) heeft wisselend succes. Dankzij een TURBO-subsidie werken UT en Radboudumc aan verbetering.
Meer lezen over Nieuwe benadering van leverkankerbehandeling
-
Genezing in je armen: hoe bilihome de behandeling van geelzucht verandert
Genezing in je armen: hoe bilihome de behandeling van geelzucht verandertHet thuisbrengen van een pasgeborene is vaak een vreugdevol moment, maar neonatale geelzucht kan dit veranderen in een stressvolle periode. Bilihome biedt hier een oplossing met draagbare lichttherapie, waardoor baby's veilig thuis behandeld kunnen worden
Meer lezen over Genezing in je armen: hoe bilihome de behandeling van geelzucht verandert
-
De groene smoesjes van techbedrijven die het klimaatprobleem “oplossen”
De groene smoesjes van techbedrijven die het klimaatprobleem “oplossen”Mediawetenschapper Riemens stelt in haar proefschrift dat grote techbedrijven (zoals Google, Apple en Amazon) kritiek krijgen op hun milieu-impact, maar zich tegelijkertijd presenteren als de oplossing voor de klimaatcrisis.
Meer lezen over De groene smoesjes van techbedrijven die het klimaatprobleem “oplossen”
-
Kinderen met ernstige hartziekte hebben baat bij kankermedicijn
Kinderen met ernstige hartziekte hebben baat bij kankermedicijnKinderen met ernstige hartspierverdikking door het Noonan syndroom hebben baat bij het kankermedicijn trametinib, dat de verdikking vermindert. Zonder behandeling kan deze aandoening dodelijk zijn. Onderzoek, waaronder van het Radboudumc, toont dit aan.
Meer lezen over Kinderen met ernstige hartziekte hebben baat bij kankermedicijn
-
Het Donders Instituut: van molecuul, tot mens tot maatschappij
Het Donders Instituut: van molecuul, tot mens tot maatschappijHet Donders Instituut in Nijmegen is een toonaangevend onderzoekscentrum op het gebied van hersenen, cognitie en gedrag. Dirk-Jan Melssen en Femke Maij vertellen over de oprichting, kracht en het maatschappelijk belang van het Donders Instituut.
Meer lezen over Het Donders Instituut: van molecuul, tot mens tot maatschappij
-
Dit AI-model is zekerder over onzekerheid
Dit AI-model is zekerder over onzekerheidThom Badings ontwikkelde een nieuwe methode om de onvoorspelbaarheid van AI-systemen te voorspellen. Hij promoveert 27 maart aan de Radboud Universiteit.