5x leuke verhalen van Radboud Recharge: september 2022

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

Met Radboud Recharge wil de Radboud Universiteit mensen het hele leven lang laten leren. Op het platform kun je onder meer boeiende lezingen, interviews met vooraanstaande wetenschappers ontdekken en verbreed je kennis met tips van succesvolle alumni. Van elk verhaal kun je wel iets leren. Elke maand kiezen we enkele leuke verhalen voor je uit.

1) Onderzoek naar onze relatie met social media schiet tekort

Sociale media zoals TikTok, Instagram en Twitter maken het makkelijk om eindeloos door te blijven scrollen. Maar dat betekent niet dat er direct sprake is van ‘doomscrollen’, eindeloos gebruik met een negatief effect op het welzijn.

Lees het hele verhaal

2) Bacteriën halen paracetamol uit afvalwater

Onderzoekers hebben in kaart gebracht welke bacteriën onder welke voorwaarden paracetamol uit afvalwater kunnen verwijderen. Elke keer als iemand medicijnen inneemt, komt een klein daarvan via de urine in het afvalwater terecht. Het bereikt ook het oppervlaktewater en zelfs drinkwater (in kleine concentraties).

Lees het hele verhaal

3) Ben je klaar met leren na je 50e? 

Van een baby die nieuwsgierig door de kamer kruipt tot iemand die met het ouder worden steeds sneller problemen leert herkennen en oplossen. Je bent nooit te oud om te leren, maar hoe blijf jij je ontwikkelen in verschillende stadia van je leven?

Lees het hele verhaal

4) Arts en patiënt in gesprek: wie onderbreekt wie (en is dat slecht)?

Tijdens een huisartsconsult kunnen artsen en patiënten elkaar onderbreken. Die onderbrekingen worden vaak gezien als opdringerige handelingen van (mannelijke) artsen die de patiënt belemmeren. Taalwetenschapper Ilona Plug ontdekte dat onderbrekingen juist goed kunnen zijn voor het verloop van het consult.

Lees het hele verhaal

5) Mindfulness helpt minder goed tegen stress bij jongeren 

Voor duizenden kinderen en tieners kenmerkt september de terugkeer naar school, en daarmee de bijbehorende stress. Is het mogelijk stress tegen te gaan met mindfulness training in jongeren? De bevindingen van een grootschalig project suggereren dat het niet kan.

Lees het hele verhaal

Voor meer verhalen en inzichten, check Radboud Recharge.

Dit vind je misschien ook interessant...