
5x leuke verhalen van Radboud Recharge: mei 2022
⌂ » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert
Met Radboud Recharge wil de Radboud Universiteit mensen het hele leven lang laten leren. Op het platform kun je onder meer boeiende lezingen, interviews met vooraanstaande wetenschappers ontdekken en verbreed je kennis met tips van succesvolle alumni. Van elk verhaal kun je wel iets leren. Elke maand kiezen we enkele leuke verhalen voor je uit.
1) Hybride werken verdwijnt niet meer
Hybride werken verdwijnt niet meerTijdens de coronacrisis hebben vooral hoogopgeleiden de voordelen van thuiswerken ontdekt. Zij willen veelal niet meer fulltime terug naar kantoor. Hybride werken is de oplossing voor de toekomst, zegt universitair docent Bestuurskunde Stéfanie André.
2) Wanneer ben je intelligent?
Test jij wel eens met een IQ-test hoe slim je bent? Hoewel het vaak leuke testjes zijn, is er volgens Marc Hendriks (Radboud Universiteit) wel het een en ander op aan te merken. In dit college legt hij uit hoe het beter kan.
3) Het omstandereffect: hoe onze inactiviteit de geschiedenis vormt
Van niet naar voren stappen met ideeën op kantoor, tot niet protesteren tegen grote schendingen van mensenrechten en vrijheden; omstanders spelen een belangrijke rol in de manier waarop persoonlijke en globale gebeurtenissen zich ontwikkelen.
4) Waarom wil je schattige dingen het liefst fijnknijpen?
Wil je een kleine, pluizige kitten ook zo graag fijnknijpen? Nou, je bent niet de enige.
De neiging om iets te bijten, knijpen of eten omdat het zo schattig is, komt velen van ons bekend voor. Er zijn zelfs woorden in bepaalde talen om dit gevoel te beschrijven; bijvoorbeeld het woord gigil in Filipijns Tagalog verwijst naar “het knarsen van de tanden en de neiging om iets dat ondraaglijk schattig is te prikken of knijpen”. Hoe tegenstrijdig dit ook mag zijn, dit psychologische fenomeen heeft zo zijn bestaansredenen.
5) Je brein tijdens veranderingen
Veranderingen zijn stressvol en kunnen soms moeilijk te accepteren zijn, maar onze breinen kunnen de uitdaging goed aan.
Voor meer verhalen en inzichten, check Radboud Recharge.
Dit vind je misschien ook interessant...
-
3D-scans geven beter inzicht in tandslijtage en juiste behandeling
3D-scans geven beter inzicht in tandslijtage en juiste behandelingOnderzoek van Radboudumc toont aan dat een 3D-scan een heel goed middel is om tandslijtage vast te stellen en te monitoren. Dit helpt tandartsen om slijtage van het gebit sneller en effectiever te behandelen. Bovendien voorkomt het overbehandeling.
Meer lezen over 3D-scans geven beter inzicht in tandslijtage en juiste behandeling
-
Radboudumc-onderzoek wint Wetenschaps- en innovatieprijs FMS
Radboudumc-onderzoek wint Wetenschaps- en innovatieprijs FMSRadboudumc's ARTICA trial wint de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2025. Cardioloog Cyril Camaro toonde aan dat hartinfarcten bij pijn op de borst veilig thuis door ambulancepersoneel kunnen worden uitgesloten, wat jaarlijks €40 miljoen bespaart.
Meer lezen over Radboudumc-onderzoek wint Wetenschaps- en innovatieprijs FMS
-
Onderzoek naar studentenwelzijn: 'veel gaat goed, maar ook punten van zorg’
Onderzoek naar studentenwelzijn: 'veel gaat goed, maar ook punten van zorg’Onderzoekers meten sinds oktober 2021 elk jaar het welzijn van studenten aan de Radboud Universiteit. Met het merendeel van de studenten gaat het goed, blijkt uit een onderzoek op basis van de eerste drie metingen, maar er zijn ook zorgwekkende signalen.
Meer lezen over Onderzoek naar studentenwelzijn: 'veel gaat goed, maar ook punten van zorg’
-
De eerste schop is gezet: De Frontrunner geeft ruimte aan groei en talent
De eerste schop is gezet: De Frontrunner geeft ruimte aan groei en talentDe Frontrunner wordt het kloppend hart van de campus, waar innovatieve bedrijven, kennisinstellingen en talent samenkomen. De bouw is een mijlpaal voor de campus als economische motor voor semiconductor-partijen in regio Arnhem-Nijmegen.
Meer lezen over De eerste schop is gezet: De Frontrunner geeft ruimte aan groei en talent
-
Briskr: de verbindende kracht in Nijmegens Health & Hightech
Briskr: de verbindende kracht in Nijmegens Health & HightechWist je dat er in Nijmegen een dynamische wereld van innovatie en technologie schuilgaat? Hier, in onze stad, verbindt Briskr achter de schermen slimme koppen met baanbrekende ideeën. Ontdek de kracht van innovatie!
Meer lezen over Briskr: de verbindende kracht in Nijmegens Health & Hightech
-
Synthetische suikers als medicijn stapje dichterbij
Synthetische suikers als medicijn stapje dichterbijSuikers zijn er in allerlei vormen. We hebben ze nodig voor energie en vinden ze lekker, maar complexe varianten ervan kunnen mogelijk ook gebruikt worden als medicijn. Scheikundige Peter Moons van de Radboud Universiteit ontwikkelde dit soort suikers.
Meer lezen over Synthetische suikers als medicijn stapje dichterbij
-
Radboud wetenschappers ontwikkelen nieuw wiskundig model voor transfer learning in neurale netwerken
Radboud wetenschappers ontwikkelen nieuw wiskundig model voor transfer learning in neurale netwerkenAlessandro Ingrosso, onderzoeker aan het Donders Instituut, heeft met collega's van Italiaanse onderzoeksinstellingen een wiskundige methode ontwikkeld die het mogelijk maakt om de effectiviteit van transfer learning in neurale netwerken te voorspellen.
-
Internationale studie bewijst meest effectieve behandeling voor kinderen met hiv
Internationale studie bewijst meest effectieve behandeling voor kinderen met hivHet Radboudumc-onderzoek ‘Een wc-bril die meet in een poep en een scheet’ is de winnaar van de negende Klokhuis Wetenschapsprijs. Het winnende project is van technisch geneeskundige Lotte Hazeleger en MDL-arts Marjolijn Duijvestein.
Meer lezen over Internationale studie bewijst meest effectieve behandeling voor kinderen met hiv
-
Wat is het bewustzijn? Twee grootste theorieën blijken (deels) niet te kloppen
Wat is het bewustzijn? Twee grootste theorieën blijken (deels) niet te kloppenWetenschappers worden al eeuwenlang verdeeld door de vraag wat nou precies het bewustzijn is. De twee grootste theorieën zijn nu door een groep onderzoekers op de proef gesteld en blijken deels niet te kloppen.
Meer lezen over Wat is het bewustzijn? Twee grootste theorieën blijken (deels) niet te kloppen
-
Meer grip op uitstoot stikstof met nieuwe fotonische chiptechnologie van OnePlanet
Meer grip op uitstoot stikstof met nieuwe fotonische chiptechnologie van OnePlanetOnePlanet Research Center presenteerde in Nieuwspoort fotonische chiptechnologie voor continue, betaalbare stikstofmetingen, waardoor boeren hun uitstoot kunnen monitoren. Radboud Universiteit valideert de sensoren.
Meer lezen over Meer grip op uitstoot stikstof met nieuwe fotonische chiptechnologie van OnePlanet