5x leuke verhalen van Radboud Recharge: april

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

Met Radboud Recharge wil de Radboud Universiteit mensen het hele leven lang laten leren. Op het platform kun je onder meer boeiende lezingen, interviews met vooraanstaande wetenschappers ontdekken en verbreed je kennis met tips van succesvolle alumni. Van elk verhaal kun je wel iets leren. Elke maand kiezen we enkele leuke verhalen voor je uit.

1) Helaas kunnen we niet vliegen, maar slapend lijken we op vogels

Slaap speelt een heel belangrijke rol in ons leven, maar eigenlijk weten we er heel weinig van af. ‘Met ieder puzzelstukje dat we vinden, wordt de puzzel ingewikkelder én mooier’, zegt Jacqueline van der Meij, postdoc bij het Genzel Lab van de Radboud Universiteit.

Lees het hele verhaal

2) Meisjes en jongens niet op zelfde leeftijd kwetsbaar voor social media-gebruik

Meisjes en jongens zijn op verschillende momenten in de adolescentie mogelijk kwetsbaarder voor de negatieve effecten van sociale-mediagebruik, schrijft een internationaal onderzoeksteam, onder wie Rogier Kievit van het Radboudumc.

Lees het hele verhaal

3) Ventilatoren duurzaam alternatief voor airconditioning

Uit onderzoek blijkt dat mensen door binnenshuis vaker ventilatoren in te zetten hun airconditioner minder vaak hoeven te gebruiken, zonder dat dit iets verandert aan hoe warm ze het hebben. Dit maakt de weg vrij voor minder energieverbruik en lagere uitstoot van broeikasgassen. Dit laat Australisch onderzoek zien, waaraan ook Coen Bongers van het Radboudumc heeft meegewerkt.

Lees het hele verhaal

4) Begaafde kinderen hebben behoefte aan autonomie én verbondenheid

Op haar oude basisschool was Veerle Evers (2010) het onderwijs helemaal zat. Het ging haar veel te makkelijk af. Nu ze op een school zit met meer aandacht voor begaafdheid, heeft ze haar plezier in het onderwijs hervonden. Samen met orthopedagoog Chantal Berens schreef ze er een boek over. Daarbij gebruikten ze de wetenschappelijke inzichten van Anouke Bakx, bijzonder hoogleraar Begaafdheid aan de Radboud Universiteit.

Lees het hele verhaal

5) Waarom Sartre uit het filosofisch verdomhoekje moet

Jean-Paul Sartre is voor veel mensen een schrijver en denker waar ze op z’n minst wel eens van gehoord hebben – al is het maar op de middelbare school. Lange tijd was hij ook een publieke intellectueel met een grote populariteit, zeker bij jongere generaties. Maar tegenwoordig hoor je weinig meer over hem. Sterker nog: als filosoof is hij min of meer in een verdomhoekje beland. Hoe komt dat? Filosoof Simon Gusman (Radboud Universiteit) zocht het uit en schreef een boek over Sartres ideeën en de veranderende waardering daarvoor.

Lees het hele verhaal

 

Voor meer verhalen en inzichten, check Radboud Recharge.

Dit vind je misschien ook interessant...