Fotoverslag: Music Meeting 2024

| Eef van Bommel

Tussen de boomlanen vol eeuwenoude eiken en beuken in Park Brakkenstein herrezen in het Pinksterweekend podia en tenten vol swingende artiesten én bezoekers van over de hele wereld: de 38e editie van Music Meeting Festival was in volle gang. 

De zaterdag

Nog voor het terrein te betreden werd menig oor én heup bevangen door jazzy djembés, diepe didgeridoos en groovy gitaarmuziek. Onder de festivaltenten werd dan ook veelvuldig gedanst en geschud. 

Zo ook op de eerste festivaldag bij een primeur. Tijdens corona begonnen de handen van de van oorsprong Afrikaanse muzikanten te jeuken en formatie Naamu werd geboren. Nu konden ze eindelijk laten horen wat ze in die tijd hebben gecomponeerd, vergezeld van onder meer een tenorsax en wel vier zangers. Na hun oeverloze blijdschap daarover te uiten, verliet de band met een grote glimlach onder daverend applaus het podium. Een aanrader? Het nummer Kèlè Ka Bila. 

 

De mensenmassa – veelal versierd met psychedelische blousen en Afrikaanse prints van Vlisco - verplaatste hun kleedjes en voeten naar het andere grote podium voor Bnnyhunna, van de Ghanese Benjamin die opgroeide in Amsterdam en onder andere nummers produceerde voor schrijver en rapper Akwasi. Het publiek is aftastend, maar binnen enkele tellen hangt iedereen aan Benjamin ‘Bnnyhunna’ zijn lippen én staan vooraan: "Kom maar dichterbij, ik bijt niet."

Naar mate de avond vordert, komen de heupen losser en gaan de voetjes van de vloer. Vooral bij het Spaanse Baiuca gaat de tent los. Met hun Galicische folklore, meeslepende elektronische grooves en bovenal de twee zangeressen die met schelpen, scheppen en stenen beats maken. En als klapper op de vuurpijl een zangsolo van enkele minuten houden terwijl ze stampen op de vloer en de tamboerijn bespelen. Het zweet parelde van menig voorhoofd in de lentezon. Zo ook bij Frigya, Opzwepende ontmoeting tussen een Tunesische percussionist die zijn weg weet op onder andere de djembé en een Franse producer die dansbare beats verzorgt. En headliner Bab L’Bluz, hypnotiserende fusie van broeierige blues en polyritmische funk.

 

Het meest verassende optreden zaterdag? De folkmuziek – geïnspireerd op Europese uitvaartmuziek die sterk doet denken aan Nick Cave - van Joshua Murphy. Bij stage Mystic tussen de dennenbomen komen de duistere zang, synth en cello tot hun recht. Bezoekers hielden het niet droog bij de zwaarbeladen, trage ‘murder ballads’.

De zondag

Ook zondag bleef het niet droog, de hemel werd geroerd van alle opstijgende klanken en stortte twee ware hoosbuien over het festivalterrein heen. Zo hevig, dat het festival kort werd ontruimd. Toch mocht dat de pret niet drukken en stal Zangeres Nomfusi de show. Gekleed in een roze mantelpak met grote strik en een vrachtlading aan enthousiasme, nodigt ze iedereen uit tot meezingen en dansen. En dat lukte, het festival kwam zo ondanks code geel toch op haar pootjes terecht.

De maandag

Op maandag 20 mei verplaatste het festival van Park Brakkenstein naar de binnenstad van Nijmegen. Tijdens dit bijzondere binnenprogramma kon tien keer één geblindoekte bezoeker in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis, luisteren naar een uniek privéconcert van artist in residence Aviva Endean. 's Middags waren er daarna meerdere optredens en panelgesprekken in Lindenberg Cultuurhuis.

De 38e editie van Music Meeting Festival vond plaats in het Pinksterweekend op 18, 19 en 20 mei 2024 in Park Brakkenstein en in Lindenberg Cultuurhuis te Nijmegen. Meer weten over Music Meeting? Bekijk dan hun website.

 

Fotografie: Frank van Raaij en Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk...