5 x zien op Festival Jazz International Nijmegen (FJIN)

Van 26 t/m 30 oktober vindt Festival Jazz International Nijmegen (FJIN) weer plaats. Net zoals voorgaande jaren presenteert FJIN een divers en internationaal programma met artiesten uit zeven landen en raast door de vele uiteenlopende facetten die de hedendaagse jazz te bieden heeft. Weet je niet waar je moet beginnen? Hier zijn 5 must-see tips uit het programma!

1. Craig Taborn (28 Oktober – Lindenberg Cultuurhuis)

Craig Taborn behoort tot de meest authentieke en vernieuwende jazzmuzikanten van de afgelopen twintig jaar. Zijn geïmproviseerde soloconcerten zijn ware belevenissen waarin hij de hele jazzgeschiedenis binnenstebuiten keert, de mogelijkheden van de piano oprekt en je meesleurt in zijn ideeënrijkdom. Liefhebbers van zowel jazz als hedendaagse klassieke en elektronische muziek bewonderen de manier waarop hij de klank van de piano tot in detail weet te ontleden. Niet voor niets rekent de Volkskrant hem tot ‘de absolute elite van jazzpianisten’.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door Podium JIN. Het concert is een double bill met Alessandro Fongaro – The Pack Project.

Lees meer

2. Amaro Freitas Trio (27 Oktober – Brebl)

Amaro Freitas begon zijn carrière als 12-jarige pianist in de lokale kerk. Met een onverzadigbare muzikale honger heeft Freitas zich ontwikkeld tot de pianist die hij vandaag de dag is. Met zijn derde album Sankofa uit 2021 brak de pianist internationaal door. Het album is een spirituele zoektocht naar vergeten verhalen, eeuwenoude filosofieën en invloedrijke figuren uit het Afrikaans-Braziliaanse verleden. Hij laat een nieuw geluid horen in de Braziliaanse jazz door Afro-Braziliaanse stijlen te integreren en om te vormen tot avontuurlijke muziek.

Dit concert is een double bill met Gard Nilssen Acoustic Unity.

Lees meer

3. Adi Oasis (29 Oktober – Doornroosje)

De Frans-Caribische zangeres/bassiste/producer Adi Oasis (voorheen bekend als Adeline) heeft een aanzienlijk cv opgebouwd. Deze getalenteerde muzikante bouwt nu enkele jaren aan haar solocarrière met een warme mix van soul, funk en r&b. Debuutalbum Adeline (2018) en de daaropvolgende mini-albums Intérimes (2020) en Adi Oasis (2021) laten relaxte grooves horen die soms doen denken aan het werk van Anderson.Paak. Tegelijkertijd neemt haar sound je mee naar de onbezorgde jaren negentig.

Dit concert is een double-bill met Raúl Monsalve y Los Fojaritos.

 

Lees meer

4. James Brandon Lewis Trio (30 Oktober – Lux)

Wie er bij was, vergeet het van zijn leven niet: zes jaar geleden gaf saxofonist James Brandon Lewis op North Sea Jazz zo’n fabelachtig concert dat er bijna een publieksopstand uitbrak toen hem geen toegift werd toegestaan. In die wat bedeesde jongeman die het podium opstapt, gaat namelijk een aanstekelijke toewijding schuil. Lewis bespeelt de tenorsax vol overgave, met een kenmerkend geluid dat op hetzelfde ogenblik bijtend fel en spiritueel is. Vanuit die gedrevenheid zoekt de Amerikaan steeds nieuwe wegen en muzikanten op.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door Music Meeting. Het concert is een double bill met Loek van den Berg Quintet.

Lees meer

Alessandro Fongaro – The Pack Project (Vrijdag 28 Oktober – Lindenberg Cultuurhuis)

The Pack Project is een talententraject, waarbij een zeer getalenteerde jonge artiest de kans krijgt zijn of haar droomproject te realiseren en dit mag presenteren aan het grote publiek tijdens beide festivals. In 2022 wordt The Pack Project vormgegeven door de Italiaanse bassist, componist en zanger Alessandro Fongaro, sinds jaren woonachtig in Rotterdam. In zijn Pack Project, waarvoor hij onder andere de Italiaanse woordkunstenaar/rapper Uochi Toki uitnodigt, zal zijn diepgewortelde passie voor experimentele hiphop, post-punk, elektronica en improvisatie te horen zijn.

The Pack Project wordt mogelijk gemaakt door RAUW / Jazz International Rotterdam. Dit is een double bill concert met Craig Taborn.

Lees meer

Dit vind je misschien ook leuk...