Wolfgang Amadeus Mozart bezoekt Stadsschouwburg Nijmegen

| Eef van Bommel

De nieuwste familievoorstelling Wolfgang, het wonderjong van Theateralliantie & Theater Oostpool is een waardevolle aanvulling op het verhaal in de film Amadeus. Regisseur Pieter Kramer en schrijver Don Duyns weten zowel het volwassen als het jongere publiek gelijktijdig te amuseren. Op 18 december ging de voorstelling in première in Stadschouwburg Nijmegen, en wij waren uitgenodigd.

Wolfgang, het wonderjong is gemaakt voor Theater Oostpool en de Stichting Theateralliantie, het samenwerkingsverband van zeven grote Nederlandse theaters, waaronder dus de Stadschouwburg. De 18e-eeuwse geniale en enorm eigenwijze Wolgang Amadeus Mozart was na een daverende première nog een aantal keer te zien in de Stadschouwburg te Nijmegen.

Kindster

Op 18 december dit jaar maakte Wolfgang zijn entree te Nijmegen vergezeld van een Victoriaans uitgedoste crew. Ook heeft hij meerdere piano’s en klavecimbels uit Oostenrijk meegebracht die op het podium pronken. Daarmee weet Wolfgang Amadeus Mozart (gespeeld door Bart Rijnink) wel raad.

Het stuk neemt je mee terug naar de jeugd van Wolfgang, ook wel gekscherend ‘Wolfie’ genoemd. Hij ontmoet vele andere kindsterren, met ouders die welig zwaaien met een vermanende vinger en stijf staan van de prestatiedrang: hun kind moet en zal de beste zijn. Dit geldt ook voor kindster en later befaamd componist en rivaal van Wolfgang, Antionio Salieri.

Een roze gekleurde inspiratie

Na een metamorfose tot mondige pubers, trekken Salieri en de veel talentvollere Wolfgang samen in een studentenhuis. Hier oefent Salieri zich suf om zijn talent te bewijzen aan de Koning. Wolfgang daarentegen lijkt al zijn scheppingen zo uit zijn mouw te schudden. Alsof een muze hem van inspiratie voorziet, fladdert er af en toe een geheel in roze geklede engelachtige figuur om hem heen. Deze motiveert hem middels meeslepende duetten door te gaan met componeren.

Muzikale explosies

Na enkele, haastige verkledingen, mannen in hoepeljurken die vrouwen spelen en vrouwen in rokkostuums die mannen spelen - metagrappen die misschien speciaal voor de volwassenen in de zaal gemaakt worden - is het tijd voor beide componisten om hun talent te bewijzen aan de Koning. Wolfgang, het wonderjong, over het muzikale genie, zit bomvol enerverende muzikale uitbarstingen. Iets waar Wolfgangs’ oeuvre zich bovengemiddeld goed voor leent. Vergezeld van rake teksten door Theo Nijland, mondt dit uit in veel geestige en bombastische muzikale explosies die eer doen aan het werk van de componist.

 
Wolfgang, het wonderjong speelt nog tot en met 4 maart in verschillende theaters in het land. Kijk voor meer informatie op www.wolfgang.nu

 

Fotografie: Sanne Peper

Dit vind je misschien ook leuk...