Werken aan De Basis

| Heyta Melssen

Met de slogan ‘Werken aan de Basis’ is op 24 mei een actie van start gegaan om van het oude pand van Doornroosje een broedplaats voor muzikaal talent te maken. Het idee is net zo eenvoudig als geniaal en achteraf gezien is het vreemd dat niemand dit eerder heeft bedacht. Afgelopen zaterdag was de eerste van twee open dagen. Nijmegen Cultuurstad was aanwezig.

“Het is volstrekt uniek in Nederland”, aldus Paul van Buul, bestuurslid van De Basis. Terwijl het op vele andere creatieve terreinen allang bestaat. Neem in Nijmegen de Honig en de Vasim, of het Strijp-S gebouw in Eindhoven: kleine creatieve ondernemers die elkaar inspireren, ondersteunen, elkaar opzoeken en samen tot nieuwe creaties komen. Maar niet op het gebied van muziek dus. Tot nu dan. Want dat is het idee achter De Basis. Torre Florim, zanger van De Staat, verwoordt het zo: “Wij hebben als beginnende muzikanten enorm geluk gehad om op het juiste moment tegen de juiste mensen aan te lopen. Qua oefenruimte konden we steeds ergens terecht, maar het was wel steeds tijdelijk, bijvoorbeeld in de vorm van anti-kraak. Dus moesten we vaak verhuizen en was het steeds afwachten waar we terecht kwamen en hoe de akoestiek van de nieuwe ruimte weer zou zijn.”

Een jaar of vijf geleden ontstond, in samenspraak met Peter Onstein (organisator van diverse festivals in de regio, waaronder Oranjepop, Valkhoffestival en Bevrijdingsfestival) het idee om het oude pand van Doornroosje om te vormen tot een plaats waar muzikaal talent tot bloei kan komen zonder op de achtergrond steeds het idee te moeten hebben dat het tijdelijk zou zijn.

Samenwerking en uitwisseling

Maar dat niet alleen. Want volgens Van Buul is er meer aan de hand in De Basis. “Het moet ook een plaats worden voor ondernemers, voor samenwerking en voor uitwisseling. Het is niet de bedoeling dat bands die hier komen repeteren achter hun eigen deur blijven zitten. Ze moeten juist de deuren opengooien en gaan kijken bij andere muzikanten.” Zijn ideaal is een gezonde mix van pop, hiphop, metal en techno waar ook componisten van filmmuziek of muziek bij games zich welkom voelen. Daarbij moeten de muzikanten ook worden ondersteund in hun ondernemerschap. Hij noemt het voorbeeld van een beginnend bandje dat dolblij was toen hun Youtube-clip was opgepakt door een schoenenfabrikant in Italië. Op zijn vraag “en wat leverde dat op?” moesten zij het antwoord schuldig blijven. Daar wil hij dus iets aan doen. Muzikanten moeten betaald worden, ze moeten kunnen leven van hun talent of er toch op zijn minst het beleg op hun boterham mee verdienen.


Foto: Heyta Melssen

Besloten sessies

De plannen zijn in een vergevorderd stadium. De tekeningen en een artist impression liggen klaar, de gemeente heeft haar fiat gegeven, het bestemmingsplan is rond en Toine Tax, directeur van Doornroosje, steunt de plannen volledig. De overnachting en de bijbehorende horeca zijn ondersteunend voor De Basis, dus niet vrij toegankelijk voor het publiek. Maar dat zou wel zo kunnen zijn voor aandeelhouders. Florim licht toe: “Als bands hier bezig zijn een album op te nemen, zou het tof zijn als daar af en toe publiek bij komt kijken. Maar ook als hier bijvoorbeeld een bekende band overnacht omdat ze in Doornroosje hebben gestaan, kunnen ze best een keer een besloten sessie geven voor speciale genodigden.”

Geen gewoon hotel

En daar komt het publiek om de hoek, mensen met een paar euro over en hart voor muziek. Want beginnende muzikanten, zo weet Florim, hebben over het algemeen weinig geld. Dat gaat zitten in de instrumenten, de huur van oefenruimtes, vervoer als ze een keer kunnen optreden. En als ze dan al iets verdienen gaat het op aan overnachtingen. De Basis wil daar iets in betekenen. In de planning staan niet alleen de oefenruimte en de studio’s maar ook een twaalftal overnachtingsplekken speciaal voor bands, een opslag voor hun instrumenten, een plek waar ze hun bus veilig kunnen neerzetten. Want in ‘gewone’ hotels is dat vaak een probleem.

Om dit te realiseren is veel geld nodig. De helft daarvan is inmiddels door grote geldschieters binnengebracht en voor de andere helft worden aandelen verkocht van € 250,- per stuk. Daarom staan de deuren van De Basis deze maand twee zaterdagen wijd open voor het publiek: op 2 en 16 juni tussen 12.00 en 20.00 uur.

Het oude Doornroosje

Het is heel bijzonder om nog eens rond te lopen in het oude Doornroosje, waar zo weinig veranderd lijkt. Als de plannen worden uitgevoerd komt daar al snel verandering in. Van Buul: “We willen de ziel van het gebouw zoveel mogelijk handhaven, maar er komen hier wel high-end faciliteiten voor muzikale ondernemers.” Aandelen zijn te koop via de website van De Basis, maar op deze beide open dagen krijgen bezoekers nog wat extra’s: een handgeschreven certificaat, een speciaal voor de gelegenheid gebrouwen biertje van brouwerij Oersoep en natuurlijk de kans op een praatje of een plaatje met een van de leden van De Staat. Dus grijp die kans, 16 juni kan het nog!

 

Dit vind je misschien ook leuk