Vijf vragen aan... Hedwig Saam

Kort geleden werd Hedwig Saam benoemd tot de nieuwe directeur-bestuurder van Museum Het Valkhof. Om haar wat beter te leren kennen, leggen we haar een vijftal vragen voor over cultuur in Nijmegen, haar plannen en de visie op de stad.

Waarom is de aanwezigheid van culturele events en instellingen in een stad volgens jou belangrijk?

Cultuur is in veel opzichten goed voor een stad. Cultuur toont ons wie wij als mensen zijn en hoe wij met elkaar omgaan. Musea in het bijzonder zijn plekken waar mensen overal ter wereld graag verblijven. En dat niet alleen om een tentoonstelling te bezoeken, maar ook om in de omgeving ervan te winkelen en te eten. In die zin leveren musea ook een directe impuls aan de economie van een stad en dragen ze bij aan een aantrekkelijk woonklimaat en de identiteit van een stad.

Wat maakt Nijmegen volgens jou uniek op cultureel gebied?

Nijmegen heeft als universiteitsstad een grote hoeveelheid jonge mensen die met hun voorkeuren een directe invloed hebben op het culturele aanbod van de stad. Door de constante aanvoer van jonge mensen zal dat aanbod zich ook voortdurend vernieuwen. Dat maakt dat de stad zowel een plek is voor meer gevestigde vormen van cultuur, maar ook een plek voor experiment en vernieuwing. Daarnaast is Nijmegen ook nog eens de oudste van oorsprong Romeinse nederzetting van Nederland. Een mooie en unieke combinatie van klassiek en avant garde op dezelfde plek. 

Aan welke andere cultuurstad kan Nijmegen een voorbeeld nemen? Wat kunnen we van die stad leren?

Steden zijn van nature plekken van culturele vernieuwing die vervolgens waarde creëren voor andere ontwikkelingen. Investeren in cultuur is daarom altijd goed voor een stad. Over de hele wereld worden culturele activiteiten al minstens twintig jaar ingezet om vervallen gebieden te vernieuwen. Er zijn dus heel veel steden waar Nijmegen naar zou kunnen kijken. Van Berlijn tot Istanbul, of dichter bij huis Enschede, waar na de vuurwerkramp de reconstructie van de stad en cultuur hand in hand met elkaar zijn opgekomen.

Hoe ga jij ervoor zorgen dat Nijmegen zichzelf nog verder op de kaart zet als cultuurstad?

Ik hoop dat Het Valkhof een museum kan worden waar iedere Nijmegenaar trots op is en zich in herkent, maar ook opnieuw een plek wordt waar bezoekers uit heel Nederland (en Duitsland) naar toe komen voor de must see-programmering van internationale klasse.

Met welke andere Nijmeegse instelling zou jij graag eens een onverwachte samenwerking aan willen gaan om tot een verrassend resultaat te komen?

Goeie vraag! Het zou interessant zijn om met bijvoorbeeld het ziekenhuis te kijken naar de Romeinse tijd en dan met name naar de fixatie op lichamelijke perfectie enerzijds en de - naar ik aanneem - nogal ontluisterende werkelijkheid, waarin mensen al op heel jonge leeftijd overleden aan allerlei verschrikkelijke ziektes. Of met NEC samenwerken aan een programma over de rol van sport toen en nu. Er zijn allerlei mogelijkheden. Zorginstellingen, natuurorganisaties, noem het maar op!

 

Tekst: Hedwig Saam
Foto: Marcel Krijgsman

Dit vind je misschien ook leuk