Verslag: de wonderlijke wondertuin van de duurzaamheid

| Mirte van Rooijen

Aan het eind van januari zijn veel goede voornemens in het water gevallen. Sporten kost te veel tijd, en juist nú is je lievelingssnack weer in de aanbieding. Gelukkig houden sommige goede voornemens wel stand, zoals het voornemen van Nijmegen om duurzamer te worden. Al is dit niet een voornemen dat vlak voor de jaarwisseling is bedacht. Onze stad heeft namelijk al lang het plan om dé duurzame hoofdstad van Europa te worden. En dat is dit jaar gelukt. Om dit te vieren was er afgelopen weekend het ‘European Green Capital Festival: Wondertuin’: een duurzaam driedaags festival in het Valkhofmuseum.

Duurzaam Nijmegen

Het komende jaar gaat Nijmegen het goede voorbeeld geven aan de rest van de wereld. En Wondertuin is hier slechts de start van. Gedurende dit festival is er niet alleen ruimte voor vermaak, maar zeker ook voor inhoudelijke zaken. Die inhoud is terug te vinden in lezingen en in de struintuin. Deze is gelegen in de Romeinse expositie van het Valkshof museum en biedt plek aan allerlei nationale en lokale duurzame initiatieven. Denk hierbij aan de milieuvriendelijke Vierdaagsefeesten en Nijmeegse fietskoeriers. Maar ook de HAN is aanwezig met een nieuwe uitvinding: gistolie. Gist is uitermate belangrijk voor bier, maar het kan ook aardolie in verfproducten vervangen. De struintuin is dus heel leerzaam. Maar ook de locatie van de struintuin zet de bezoeker aan het denken. De nabije toekomst is namelijk geplaatst tussen tweeduizendjaar oude Romeinse restanten. Maar wat zou er eigenlijk van onze generatie geëxposeerd worden? Dat ene colaflesje uit de berm of misschien toch de gerecyclede plastic producten?

Een blik in (fictief) verleden, heden en toekomst

De Wondertuin biedt de mogelijkheid om in de toekomst te kijken, maar er is genoeg ruimte over voor vermaak. Zo is er plaats voor schilderkunst, debatten, muziek en films. Zo is het korte filmfestival Go Short aanwezig met verschillende films over het klimaat. Films waarbij je het ene moment medelijden voelt voor graafmachines, maar bij de volgende film moet lachen om een wereld waarin alles draait om extreem harde wind. Het totale filmprogramma is een goede mix tussen vermaak en een serieuze boodschap. Dit geldt tevens voor de expositie van schilderijen uit het oude Nijmegen en de lezingen van onder andere André Kuipers. Alles samen zorgt het programma ervoor dat de bezoeker uit zijn eigen comfortzone komt. De verschillende sprekers en kunstdisciplines leveren nieuwe perspectieven waar je zelf vaak niet opkomt. Simpelweg omdat je nooit in het heelal bent geweest, op een chocoladeplantage van Tony’s Chocolonely hebt gelopen of in de geschiedenis kan kijken. En juist ook door deze verscheidenheid is er voor iedereen de kans om zich over de aarde en het huidige klimaat te verwonderen.

Wondelijke wondertuin

De Wondertuin biedt veel variatie in het programma, wat er voor zorgt dat de sfeer ook zeer gemoedelijk is. Al was er zaterdag wel een kleine tegenvaller. Al de hele dag zagen bezoekers, voor de ingang van het Valkhofmuseum, metershoge vogelkooien. Uiteindelijk bleken deze als decor te dienen voor de show van Theater Tol. En niet zomaar een show, want deze  zou namelijk in de lucht afspelen, waarbij een hijskraan het decor en de acteurs tot een grote hoogte bracht. Alleen bleek helaas de grond bij het Valkhof niet stabiel genoeg voor de hijskraan. Op het laatste moment werd door de organisatie en de gemeente besloten om de show te cancelen. Vele bezoekers bleven licht teleurgesteld kijken naar de afbouw, maar gelukkig was er nog veel meer te doen. Zo konden mensen rondlopen in het Valkhofpark, dat was omgetoverd tot een Efteling-waardige attractie. Alle gebouwen waren met felle kleuren uitgelicht en overal was er Droomvlucht-achtige muziek te horen. Tevens konden mensen een preview krijgen van het centrum van natuur en cultuurhistorie de Bastei, en exposeerde de Nijmeegse kunstenaar Jacco Otten met een prachtige bloementuin in de kelder van het Valkhof.

Schöne muziek

Om Wondertuin compleet te maken was er natuurlijk ook muziek. Zo trad zaterdag Linde Schöne op, al had niet iedereen daar direct oor voor. Vele mensen bleven tijdens haar optreden doorpraten. Totdat ze zelf in actie kwam. Door enkele malen de bezoekers tot stilte te roepen, kreeg ze de aandacht en kon ze met plezier haar optreden afmaken. Het publiek was hierdoor al goed klaargestoomd voor het Zusje van Debbie. Het feestcollectief wist veel studenten te trekken, waardoor het festival voor vele generaties toegankelijk bleek.  En dat was ook de bedoeling, want Wondertuin bewijst dat duurzaam leven veel leuker is dan het misschien lijkt. En mocht je het gemist hebben: dit jaar bruist Nijmegen van de duurzame initiatieven, dus nu zijn er geen smoesjes meer om niet groener te worden.

 

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk