Valkhof Museum tijdelijk op historische plek

| Heyta Melssen

Sinds 1 maart 2023 zijn de deuren van het tijdelijke Valkhof Museum open. Op een goed zichtbare locatie aan het Keizer Karelplein vinden bezoekers een kleine greep uit de collectie. Educatieve activiteiten gaan gewoon door en ook individuele bezoekers en groepen zijn welkom. Inmiddels is het museum vier dagen per week geopend en een verrassend aantal geïnteresseerden passeert dagelijks de draaideur van het voormalige bankgebouw van de ABN-AMRO.

Maar dat is nog niet het belangrijkste. Interessanter is dat precies op deze plek de villa stond waarin de inmiddels 100-jarige Radboud Universiteit begon. Daar wordt meteen bij de entree aandacht aan besteed: een kleine vierkante ladenkast vertelt het hele verhaal met foto’s en originele geschriften. Hoe compact wil je een tentoonstelling hebben?

De Romeinen in een notendop

Na binnenkomst valt de grote ruimte op. Er lijkt weinig te staan, maar dankzij een slim gebruik van nissen langs de muur en een dubbele wand past er toch verrassend veel informatie in dit kleine museum. Op dit moment ligt de nadruk op de Romeinen. Rechts het legerkamp, links de stad en prominent tegen de achterwand de Romeinse gevechtshelm die inmiddels is uitgegroeid tot mascotte van de stad. Verder is er plek voor enkele objecten uit de 18e tot 21e eeuw en is er een ruimte gewijd aan het Romeinse heiligdom dat kort geleden werd gevonden bij Herwen-Hemeling. Daar wordt nog volop onderzoek aan gedaan dus er zijn regelmatig archeologen op bezoek. Ook groepen schoolkinderen weten de nieuwe plek goed te vinden.

Nieuwe gezichten

Na een rondje door de ruimte kan ik het toch niet laten om te vragen naar mijn favoriete object: waar is de Loden Lady? Conservator Marenne Zandstra lacht geheimzinnig: “die wordt onderworpen aan verder onderzoek. De opgraving waarbij het graf is blootgelegd is nooit eerder uitgewerkt, we hopen een nieuwe gezichtsreconstructie te kunnen laten maken en natuurwetenschappelijk onderzoek te laten uitvoeren op de botten. Het is best mogelijk dat daar geheel nieuwe inzichten uit voortkomen.”

Komende tentoonstellingen

Wat die nieuwe inzichten zijn zullen we pas weten als het museum op het Kelfkensbos de deuren weer opent, ergens in 2025. Tot die tijd laten we ons regelmatig verrassen door de wisselende collectie aan het Keizer Karelplein. In het najaar staat in elk geval een interessante tentoonstelling gepland in samenwerking met de Radboud Universiteit: in ‘Into the black hole’ laten wetenschappers en hedendaagse kunstenaars zich inspireren door deze zware materie.

De tijdelijke locatie van het Valkhof Museum is open van dinsdag t/m vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur. Zie meer informatie op www.valkhofmuseum.nl.

 

Fotografie: Heyta Melssen 

Dit vind je misschien ook leuk...