Sven Ratzke viert zijn zomernachten in De Vereeniging

| Heyta Melssen

Nijmeegs theaterfenomeen Sven Ratzke komt weer thuis. Twintig jaar geleden begon hij in kleine zaaltjes met hooguit 150 man publiek. En kijk nu eens: een uitverkochte grote zaal in de Vereeniging met niet meer dan 150 man publiek.

“Ik ben een heel eind gekomen, kijk me nu eens staan”, zegt Sven Ratzke ironisch tegen zijn publiek. Maar, heeft hij al eerder toegegeven, hij is heel blij dat we er allemaal weer zijn. Dat optreden weer mogelijk is. Voor een artiest met een volle theateragenda was het even slikken toen alles stopte vanwege corona. Hij zat midden in de succesvolle tournee van ‘Where are we now', en opeens vielen 160 optredens zomaar weg. “En na twintig jaar op het podium, kun je eigenlijk niets anders meer.” Gelukkig hoefde Ratzke niet stil te zitten, want intussen heeft hij een huis gekocht in Nijmegen. Vrienden verklaarden hem voor gek, waarom weg uit Amsterdam? Maar volgens Ratzke zit hij hier ideaal. Opgegroeid in Ubbergen en Nijmegen, voelt hij zich nog steeds thuis in de Waalstad. En alles is dichtbij. Zelfs Berlijn, zijn tweede thuisstad, is een stuk dichterbij gekomen. 

Twee witte wijn 

Een zomeravond van Ratzke is een afwisselend programma samen met pianist Christian Pabst, die zich regelmatig als sullige sidekick laat gebruiken. Ratzke is een rasentertainer, een theaterfenomeen, en het speelplezier spat ervan af. Hij ziet eruit als een diva, zingt net zo makkelijk Franse chansons als Engelstalige popmuziek en spreekt bij vlagen een onnavolgbaar koeterwaals Duits. Tussendoor keuvelt hij gezellig met zijn publiek.

150 man in Nijmegen of volle zalen in Amerika en Australië, het lijkt hem niet veel uit te maken. Hij proost met de mensen op de voorste rij, die allemaal een glas voor zich hebben. Op twee na. Ratzke besluit dat zij te arm zijn en vraagt wat ze graag drinken. “Witte wijn? Ober, twee witte wijn graag voor de mensen op de eerste rij.” En jawel, even later wordt een dienblaadje de zaal in gedragen. 

Intussen zingt hij liedjes van Bowie en vertelt over zijn beginjaren bij Café Stijn Buys, waar hij werd ontdekt en via O42 in Berlijn terechtkwam. De stad van zijn voorouders, want het wemelde van de Ratzke’s. Hij moest zich melden bij de burgemeester en werd gehuisvest in een huis voor de zangers. De woonlaag gaf aan hoe belangrijk je was. Ratzke woonde op de 1e etage. Helemaal bovenin woonde een dame die hij elke zondag bezocht. Dan klopte hij bedeesd op de deur, de deur ging op een kier, een hand kwam naar buiten met daar in... het vuilnis van de beroemde Hildegard Knef. Waarvan hij uiteraard ook liederen in zijn repertoire heeft. Dat is de kracht van Ratzke.  

Van alle markten thuis 

Het ene moment is hij serieus aan het zingen, het volgende moment vertelt hij een anekdote of voert een maffe sketch op. Een show van Ratzke is serieus en kolderiek, cabaret en vaudeville, chansons en pop: hij is van alle markten thuis en hij is ontzettend goed in wat hij doet. Of het nu op een glanzend podium is, of een grasveldje langs de Waal. 

Want het is geen toeval dat hij zijn zomernachten tijdens de Vierdaagseweek viert: 15 jaar geleden stond hij aan de wieg van het Festival op het Eiland, toen nog Havanna aan de Waal, waar hij speelde in een tentje in de uiterwaarden.  

Na 80 minuten zit het erop. Hoewel het stembandje dat de Vereeniging heeft opgenomen voor het coronaproof verlaten van de zaal zegt dat iedereen het pand onmiddellijk moet verlaten, nodigt Ratzke zijn publiek nog uit voor een bezoekje aan de merchandise. Aldaar zal hij samen met zijn pianist de albums signeren. “Naakt! En dan zul je zien dat Italianen anatomisch heel anders... nou ja.” Zijn slotnummer is van Harry Nilsson. “Die schreef mooie liedjes maar durfde niet op te treden. Gelukkig heb ik dat probleem niet.” Nee, inderdaad niet. Een avond topentertainment in krap anderhalf uur gepropt. Optreden kan hij, die Sven van ons. 

De zomernachten zijn te zien op 18, 19, 25 en 26 juli in De Vereeniging. In mei 2021 komt hij terug met zijn tijdelijk onderbroken Bowie-show ‘Where are we now’. Tussendoor zal hij ook jaarlijks een speciale op Nijmegen geïnspireerde show presenteren. Voor wie geen genoeg krijgt van Ratzke is er dus genoeg te doen. 

Fotografie: Willem Melssen

Dit vind je misschien ook leuk