Straattheater Meters Maken: Try-out evenement in De Vasim

| Luus Veeken

Ook zo dol op straattheater? Laat je zondag 26 maart verrassen door het straattheater try-out evenement Meters Maken. Een keur aan theatermakers presenteert voorstellingen en acts voor het komende seizoen. Plaats van handeling is De Vasim, de nieuwe creatieve hotspot van Nijmegen. IntoNijmegen sprak met Ellis Moesker van De Schoenfabriek, de organisator van het evenement.

Try-out

Straattheater, ook wel buitentheater genoemd, is een theatervorm waar je vooral in de zomer van kunt genieten. In de winter worden nieuwe voorstellingen en acts bedacht, decors gemaakt en opgeknapt, vertelt Ellis. In het voorjaar willen theatermakers die nieuwe voorstellingen graag uitproberen op publiek en zo de reacties testen. Wat spreekt aan, wordt een grap gewaardeerd? Met het evenement Meters Maken stelt De Schoenfabriek artiesten in staat hun nieuwe voorstellingen en acts uit te proberen, en te ervaren hoe het publiek reageert.


Ellis Moesker © Joost de Groot 

Na afloop van een aantal voorstellingen is er een nagesprek. De makers horen hoe bezoekers hun voorstelling ervaren, wat het met hen doet en of ze suggesties voor verbetering hebben. Op basis van de reacties kunnen ze de voorstelling bijstellen of aanscherpen. Voor de makers is de reactie van de bezoekers bijzonder waardevol. En bezoekers geeft het een uniek inkijkje in het creatieve proces. 

Veel te genieten

Zondagmiddag 26 maart zijn er diverse theater-, dans-, en circusvoorstellingen en andere optredens, voor volwassenen en kinderen. De diversiteit is groot: woordeloos theater, een acrobatische dansvoorstelling, een loodgieter in gesprek met een waterput, De Kleine Prins in circusvorm, een speciale kindervoorstelling. Elke voorstelling duurt zo’n 20 à 30 minuten, de meeste ervan worden tweemaal vertoond. Als je het een beetje uitkient – er is een blokkenschema – kan je ze allemaal zien. Tussendoor valt er ook veel te genieten. Er zijn interactieve en rondlopende en rondrijdende acts, opmerkelijke outfits. Doe mee aan een bijzondere stoelendans of laat een gedicht op maat maken. Absurde humor, altijd verrassend. Je komt ogen en oren te kort.

De Schoenfabriek

De organisator van Meters Maken, De Schoenfabriek, bedenkt en organiseert evenementen en festivals. Je kunt er losse acts boeken, maar ze verzorgen op verzoek ook de volledige programmering van een festival. Ze kennen het straattheater als geen ander; zelf voeren ze ook acts op. De Schoenfabriek bestaat inmiddels alweer 25 jaar. Vanwaar de naam, De Schoenfabriek? Ellis vertelt: ‘De uitspraak deed de ronde dat je een echte artiest herkent aan de schoenen. Amateurs trekken een bij hun act passend kostuum aan, maar kijk je naar de voeten, dan zie je hun eigen schoenen. Een professioneel artiest draagt altijd ook bijpassende schoenen. Vandaar de naam’.

Professionalisering straattheater

Met Meters Maken wil De Schoenfabriek theatermakers een podium bieden voor een try-out, en zo het buitentheater verder professionaliseren. In een aantal landen is er een speciale opleiding voor buitentheater. Voor Nederland zou dat ook een aanwinst kunnen zijn, denkt Ellis. ‘Met het evenement willen wij als De Schoenfabriek het straattheater voor het voetlicht brengen. En we willen Nijmegenaren de weg naar De Vasim wijzen’, aldus Ellis.

Vasim, industrieel erfgoed

Het evenement speelt zich binnen en buiten De Vasim af. De locatie is er bijzonder geschikt voor.  Als het regent gebeurt alles binnen. Een mooie gelegenheid voor Nijmegenaren om eens een kijkje te nemen in de onlangs geopende Nijmeegse creatieve hotspot. Het fraai gerenoveerde industriële erfgoed is het bezichtigen waard. Waar eens kunstzijde werd gesponnen en zelfs sintels uit vliegas werden geproduceerd zindert het nu van de creatieve bedrijvigheid. Loop eens door het gebouw, kijk naar binnen bij de bedrijfsruimtes, bewonder de prachtige, gebouw-hoge raampartijen. En geniet van de optredens van de straatartiesten!

Try-out straattheater ‘Meters Maken’ vindt plaats op zondag 26 maart van 13.00 tot 17.00 uur bij De Vasim, Winselingseweg 41, Nijmegen. Het evenement is gratis en zonder reservering te bezoeken. Bekijk de Facebook pagina voor meer informatie over het evenement.

 

Portretfotografie: Joost de Groot

Dit vind je misschien ook leuk...