Schuum, daar gaan we meer van horen

Sinds mei bestaat het platform Schuum, voor alles dat met Nijmeegse popmuziek in en rond de stad te maken heeft. Op 23 september vond de officiële kick-off plaats in muzikale broedplaats De Basis. Heel muzikaal Nijmegen is uitgenodigd voor een kennismaking!

Schuum is afgelijd van het Nijmeegse werkwoord "schumen", dialect voor zoeken of rondkijken. Dat is ook precies wat je als muziekliefhebber bij de evenementen van Schuum kunt doen: rondneuzen tussen het diverse muzikale talent uit Nijmegen. Vanaf juni 2019 biedt het muziekplatform maandelijks een podium aan lokale artiesten in verschillende cafés in de stad. Maar Schuum is meer dan dat: het platform biedt op verschillende vlakken begeleiding aan (beginnende) muzikanten.

Lotte Slenders opent de avond.

Kick-off: panel, showcase en een borrel

Popmakelaar Lotte Slenders is de drijvende kracht achter Schuum. Ze opent de kick-off met een openingswoord, waarin ze vertelt wat startende muzikanten uit Nijmegen in de toekomst van haar, van Schuum en van muzikale broedplaats De Basis kunnen verwachten. Ook staan een panel en een showcase op het programma, maar de avond draait bovenal om de gezellige borrel voor muziekmakers uit (regio) Nijmegen om elkaar beter te leren kennen. 

V.l.n.r.: Florieke Vos, Stefan Hoevenaars, Arina Banga, Jonatan Brand en Neeltje van Camp.

Bruikbare tips

Voor de kick-off is een panel van ervaringsdeskundigen opgetrommeld, dat bestaat uit Florieke Vos (zangeres/toetsenist van de band Thaïti), Stefan Hoevenaars (boeker van o.a. De Kaaij en New Arts), Arina Banga (bassist van de band Ink Bomb) en Jonatan Brand (programmeur van o.a. Doornroosje). Neeltje van Camp is gespreksleider van de avond. Samen met het panel en het publiek worden allerlei zaken behandeld waar startende muzikanten tegenaan lopen en waarbij ze wel wat hulp kunnen gebruiken. Doordat het panel wordt gevormd door zowel makers als boekers, komen verschillende goed bruikbare tips en inzichten voorbij. 

Neue Grühnhause

Nieuwe oogst van Nijmeegse bodem

Na de paneldiscussie speelt de band Neue Grühnhause een showcase met heerlijke indie rock om de borrel in te luiden. Met een drankje erbij kan daarna het echte netwerken beginnen!

Vanaf nu is Schuum elke maand represent op de evenementenkalender van Nijmegen met een nieuwe oogst van lokale artiesten. Elke creatieveling met zelfgeschreven muziek is welkom: net uit de oefenruimte of met al een berg aan vlieguren. De enige vereiste is dat de muziek zelfgeschreven is en de makers uit de regio Nijmegen komen.

Muzikantencafé

Naast de maandelijkse podiumavond, heeft Schuum het Muzikantencafé opgericht voor Nijmeegse muzikanten en professionals in spé om kennis op te doen en te delen. Bij elke editie nodigt Schuum een andere expert uit die je alles kan vertellen over een specifiek aspect van de muziekscene. 15 oktober staat het volgende muzikantencafé op de planning, met als thema: online promotie. Gast van de avond is Wessel van Hulssen, al enkele jaren dé man achter de social media van de Popronde. Ook werkt hij als online marketeer bij Agents After All (boekingen, management, concert- en festival- en evenementenorganisatie). Wessel beantwoord alle vragen over likes, volgers, betrokkenheid, apps, advertenties op Facebook en Instagram en alle andere dingen die je als artiest online tegenkomt.
 

De kick-off vond plaats in De Basis, in het oude pand van Doornroosje. 

Langs bij Schuum?

Pak je agenda er maar bij: op 9 oktober kun je als muziekliefhebber bij Schuum in De Lindenberg terecht en op 15 oktober kunnen muzikanten aanschuiven bij het Muzikantencafé in Trianon. Wil je op de hoogte blijven van evenementen in de toekomst, neem dan een kijkje op de Facebookpagina van Schuum.

Wil je zelf een keer komen spelen en maak je zelfgeschreven muziek? Muziekgerelateerde vragen? Of wil je graag een handje helpen als vrijwilliger bij Schuum? Neem contact op met Lotte Slenders via lotte@doornroosje.nl.

Schuum: Gestalten // AxU // Biyan Aras
Datum: Woensdag 9 oktober
Locatie: Lindenberg Nijmegen café
Deur: 20:30
Aanvang: 21:00
Entree: gratis

Muzikantencafé: online promotie met Wessel van Hulssen
Datum: Dinsdag 15 oktober
Locatie: Trianon
Inloop: 20:00
Aanvang: 20:30
 

Fotografie: Tycho van Dijk 

Dit vind je misschien ook leuk