Podium aan de Waal: Van theater tot acrobatiek en van dans tot fanfare

| Sarah Pouwels

Nijmegen bruist deze zomer! En dan niet alleen tijdens de zomerfeesten. Van juli tot en met september kun je elke zondagmiddag terecht bij het Amfitheater op de Waalkade voor een flinke portie theater, circus, dans en muziek. En dit allemaal gratis. We spreken met programmeurs Stefan Hoevenaars van de Lindenberg en Ellis Moesker van De Schoenfabriek over wat we allemaal kunnen verwachten van Podium aan de Waal.

De Waalkade een beetje mooier maken

Podium aan de Waal is een project van Lindenberg Cultuurhuis en De Schoenfabriek in opdracht van de Gemeente Nijmegen binnen Hartje Nijmegen: een initiatief om de binnenstad nóg aantrekkelijker en bruisender te maken. De samenwerking is niet nieuw. Zo hebben zij tot vorig jaar samen Festival op 't Eiland georganiseerd tijdens de Vierdaagsefeesten en slaan ze dit jaar voor de tweede keer de handen ineen voor het project Podium aan de Waal.

“Het leuke aan onze samenwerking is dat de Lindenberg zich voor Podium aan de Waal voornamelijk focust op amateurverenigingen in en rondom Nijmegen en de Schoenfabriek een groot netwerk heeft aan professionele, met name internationale, theatermakers,” vertelt Ellis. “Op deze manier kunnen we een heel breed palet aanbieden voor Podium aan de Waal”. En dat is ook het doel: Zoveel mogelijk uiteenlopende acts laten zien voor zowel jong en oud. “We willen hiermee de inwoners van Nijmegen samenbrengen, verrassen en verbinden. Wij maken de Waalkade deze zomer voor iedereen een beetje mooier.”

Programma

Op zondag 2 juli om 2 uur start het wekelijkse programma dat in totaal drie zomermaanden zal duren. “De eerste show, Fuori al naturale, wordt al meteen een echte knaller,” verkondigt Ellis. Het is een spectaculaire koorddansshow uitgevoerd door een echtpaar uit Italië en Argentinië. Zij vertellen hun liefdesverhaal al dansend en springend (op hakken!) op een koord. Als dat niet billenknijpen wordt!

Ook zullen er voorstellingen zijn waar je als publiek zowel naar kunt kijken als aan kunt deelnemen. Zo komt er een skate- en skimboardshow, uitgevoerd door Waalhalla, waar je naar kunt kijken en vervolgens zelf ook mag oefenen. Houd je meer van circus? Dan kun je je hart ophalen bij Vasim Circus Space & Circus Factory,  waar je na de show ook zelf kan oefenen met hoepels, diabolo's en koorddansen. Een spectaculaire show die je ook niet mag missen is het Juliana Bicycle Team. Een groep acrobaten die al fietsend levende piramides bouwt op, jawel, eenwielers. Ook bij deze act heb je de mogelijkheid om tussendoor zelf eens op een eenwieler fietsje te oefenen.

Multicultureel

Verschillende culturen worden samengebracht tijdens de voorstelling De Wereld is Klein, door stichting Mawteni. Deze stichting wordt gerund door vluchtelingen, waardoor zij een groot netwerk hebben aan verschillende culturen. Het belooft een veelzijdig multicultureel optreden te worden waarbij je het gevoel hebt een reis over de wereld te maken door middel van dans en muziek.  

Naast al het spektakel wordt er in een aantal shows ook op ludieke wijze aandacht besteed aan actuele thema’s zoals overconsumptie of de ’24-uurs maatschappij’, waarin we continu afgeleid zijn en daardoor soms de focus op onze eigen doelen verliezen. Reden genoeg wat ons betreft, om Podium de Waal te gaan bezoeken deze zomer!

Praktisch

Podium aan de Waal vindt iedere zondag van juli tot en met september plaats (m.u.v. 16 en 23 juli tijdens de Vierdaagsefeesten) in het Amfitheater op de Waalkade en is gratis toegankelijk voor iedereen. De voorstellingen zijn buiten, waardoor het programma qua tijden kan afwijken of bij regen afgelast kan worden.

Benieuwd wanneer deze shows plaatsvinden? Ga voor het uitgebreide programma naar Programma Podium aan de Waal.

 

Fotografie: Edwin Smits & de Schoenfabriek

Dit vind je misschien ook leuk...