Opening theaterseizoen Stadsschouwburg: Het Mekka van de Nederlandse podiumkunst

| Eef van Bommel

Op 1 juni werd het theaterseizoen in Stadsschouwburg Nijmegen officieel geopend met een bijzonder en avondvullend programma. Bezoekers werden verrast met voorproefjes van onder andere zanger Spinvis, cabaretier Merijn Scholten en regisseur Daria Bukvic. Ook vertelde directeur Eva Middelhoff over haar favoriete voorstellingen op de agenda van het komende theaterjaar.

Eva Middelhoff, directrice van de stadsschouwburg, vertelt met een brede glimlach dat de stadsschouwburg voor alle Nijmegenaren is. “We hebben een enorm divers programma. Zowel Frans Bauer als het Scapino Ballet Rotterdam betreden de podia.” Middelhoff voegt hieraan toe: “Ik ben een culturele veelvraat. Daarom programmeren we zo veel mogelijk verschillende genres, variërend van cabaret tot klassieke muziek en zelfs theatercolleges.”

Inclusief theater

De programmamakers houden naast de diversiteit in genres ook rekening met inclusiviteit. Zo richt de stadsschouwburg zich bijvoorbeeld niet slechts op de gevestigde orde, maar biedt deze ook ruimte aan jonge theatermakers om vlieguren te maken.

“Op een gegeven moment is jong talent klaar om de grote podia te betreden. Onder andere tijdens de lunchconcerten, waar jonge musici hun debuut maken op het podium van de concertzaal.”, vertelt Middelhoff.  Jonge makers snijden vaak juist onbesproken onderwerpen aan. Zo relateren zij aan politieke ontwikkelingen over inclusiviteit, zetten met een voorstelling als Hot Peaches drag queens in de spotlights.

Top 3 van Eva Middelhof

Wanneer Middelhoff gevraagd wordt naar haar top drie op de agenda hoeft ze niet lang na te denken.  Nummer één is Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or door toneelgroep Amsterdam (voorheen De Warme Winkel). Een stuk over een toevluchtsoord ten tijde van klimaatverandering en overbevolking, namelijk: prijzen winnen, zoals de Louis d'Or. Op nummer twee staat het stuk over drag queens getiteld Hot Peaches. Tot slot een theaterconcert door het Meral Polat Trio. Middelhoff vertelt enthousiast: “Het is het trio gelukt om via de gedichten van Meral’s vader een reis te maken van Anatolische-volksmuziek naar Koerdische soulmuziek. Daar kijk ik heel erg naar uit.”

Directrice
Eva Middelhoff

De meest verrassende voorstelling op de agenda? Dat wordt de Musical Grease. Deze grote musical, waarbij voor een uitmuntende show alles uit de kast wordt gehaald, staat meerdere dagen op het podium. Er is dus voldoende gelegenheid voor iedereen om te komen kijken.  

Spectaculaire inkijkjes

Op de feestelijke avond van de opening van het theaterseizoen worden de bezoekers verrast met vijf previews van voorstellingen die op het programma staan. De voorstellingen worden ingeleid op een semi-komische manier, waarbij de Stadsschouwburg wordt aangeduid als ‘hét Mekka van de Nederlandse podiumkunsten’, met gelach en gebrul vanuit het publiek tot gevolg.

Het gelach slaat snel om in verbazing wanneer opeens Spinvis zijn intrede doet op het podium. Hij geeft een voorproefje van zijn voorstelling Soms breekt er een hart, soms blaft er een hond. Spinvis speelt feilloos op zijn akoestische gitaar en wordt begeleid door Saartje van Camp op zowel cello als piano. De kers op de taart zijn de ijzersterke songteksten waar Spinvis bekend om staat.

Spectaculair is ook het optreden van ISH Dance Collective met een fragment uit FTBLL - Can you kick it. De twee fantastische ‘dansers’ (freestyle voetballers en breakers) brengen een ode aan voetbal met flitsend voetenwerk, indrukwekkende powermoves en hypnotische danssequenties.

Authenticiteit en hilariteit

Een ander hoogtepunt is een interview met regisseur Daria Bukvic van Toneelgroep Oostpool. Zij vertelt over haar toneelstuk Het achtste leven, een authentiek verhaal over de geschiedenis van Europa in de 20e eeuw, bezien vanuit het perspectief van verschillende generaties vrouwen uit één familie. Het stuk is gebaseerd op het familie-epos en bestseller Het achtste leven van auteur Nino Haratischwili. Dat sluit naadloos aan op de klassieke muziek die deze avond ook aan bod komt: Joost Willemze laat horen hoe veelzijdig het repertoire voor harp is in drie uiteenlopende stukken.

Tot slot speelt cabaretier Merijn Scholten met ontembare energie een stuk uit zijn voorstelling TEAM SOLO. Hiermee wordt de avond wederom met een glimlach afgesloten.

Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk het volledige programma van Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging en boek alvast de leukste voorstellingen!
 

Fotografie: Henk Beenen