Oktober: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

De zomervakantie is voorbij en de herfst is officieel van start. Tijd genoeg om cultureel Nijmegen in te duiken en te ontdekken wat de cultuursector te bieden heeft. We hebben alvast de agenda's doorgespit en hebben een heel aantal tips voor je!

Festivals

22 t/m 31 oktober - Schemerlichtfestival

Locatie: Hortus Nijmegen
Iedere avond tussen 19:00-00:00 transformeert deze bijzondere plek in een audiovisueel sprookje waar je de natuur op een unieke manier ervaart. Door inzet van musici, kunstenaars en moderne technologie wordt een poëtische droomwereld gecreëerd waar kunst, natuur en wetenschap samensmelten. 

29 t/m 31 oktober - Festival International Jazz Nijmegen

Locatie: Verschillende locaties
Gedurende drie dagen strijkt het festival voor diverse, avontuurlijke en vernieuwende muziek neer in verschillende zalen in Nijmegen. De vijfde editie van het 3-daagse festival tekent hiermee opnieuw voor een breed en eigentijds programma dat zich kenmerkt door een gebalanceerde mix van opkomende namen, internationale smaakmakers en nieuwe projecten.

Muziek en concerten

9 oktober - Billy in Bottendaal

Locatie: Verschillende locaties
Na twee afgelaste edities, lijkt er nu toch weer wat mogelijk op het Billy in Bottendaal front en die mogelijkheid grijpen we met beide handen aan. Op zaterdag 9 oktober kun je zes bands live aanschouwen in vijf kroegen in Bottendaal.

De hele maand - Klassiek in het Oosten

Locatie: De Vereeniging
We mogen weer live, hoe fijn is dat. Aanhakend op de landelijke campagne Klassiek. Mooier dan ooit! is er nu een regio-overstijgende variant: Klassiek in het oosten. Musis Arnhem en Concertgebouw De Vereeniging Nijmegen bundelen hun krachten en in een brede campagne presenteren beide concertzalen in het nieuwe seizoen een spectaculair klassiek programma met grote namen, nieuwe ontdekkingen, verrassende uitstapjes en altijd prachtige muziek.

Exposities en kunst

2 t/m 30 oktober - Kunstkamer Kraai rresenteert Doesjka Bramlage

Locatie: Kunstkamer Kraai
Doesjka heeft een uitbundige en succesvolle carrière opgebouwd als kinderboekenmaker en illustratrice. Veel kinderen zijn met haar werk opgegroeid.
Daarnaast heeft zij de laatste jaren ook een oeuvre heeft opgebouwd van autonome kunst. Kunstkamer Kraai zijn er trots op dat Doesjka nu veel van haar objecten en schilderijtjes in Kunstkamer gaat presenteren. Deze zijn nog niet eerder deze samenhang bij elkaar te zien geweest.

De hele maand - Kijk Omhoog, Kijk Vooruit

Locatie: Molenpoortpassage
Vanaf half september kun je de tentoonstelling ‘Kijk Omhoog, Kijk Vooruit’ over de wederopbouw van de Nijmeegse binnenstad na de verwoestingen in 1944 bezoeken. In twintig jaar werd een nieuw centrum gebouwd met een architectuur die uniek is in Nederland. Om die architectuur goed te zien kijk je omhoog! De wederopbouw was tussen 1945-1965. De oorlog moest vergeten worden: Nijmegen keek vooruit.

Theater, dans en meer

16 oktober - Een zorg voor later

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Wie  zorgt er voor jouw ouders? Iedereen wil het beste voor zijn of haar ouders. Je wilt er zijn zoals zij er voor jou waren, maar tegelijkertijd wil je niet opgezadeld worden met een full time zorgtaak. In Nederland hebben we een zorgsysteem dat hier rekening mee houdt. Maar dit systeem werkt lang niet altijd. En lang niet voor iedereen. 

19 t/m 23 oktober - Toneelgroep Oostpool & Hulst&Tarenskeen

Locatie: LUX Nijmegen
Baby Crazy is een slimme komedie over de kracht van nieuw leven en de angst voor verandering. Hulst & Tarenskeen grijpen de zwangerschap van Maria en de reacties van haar vrienden aan om het over verschillende grote thema’s te hebben. Een crazy theateravond waarin al je verwachtingen overhoop worden gegooid.

Voor kinderen

6 t/m 17 oktober - Kinderboekenweek

Locatie: Verschillende locaties
De 67ste Kinderboekenweek staat in het teken van het thema ‘Worden wat je wil’. Kinderen kunnen tijdens allerlei activiteiten alvast dromen over later. In Nijmegen organiseert Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen (SLAN): ‘Muziek voor Peuters’ (2+), ‘Het Veterstrikconcert’ (4+), creatieve workshops, voorleessessies en meer. 

23 t/m 31 oktober - Cinekid

Locatie: LUX Nijmegen
Cinekid  is het grootste film- en mediafestival voor alle supernieuwsgierige kinderen tussen de 3 en 14 jaar en (groot)ouders en keert terug van zaterdag 23 oktober t/m zondag 31 oktober. Het festival is dé plek waar je je ogen opent voor de wereld om je heen. Cinekid laat jou ontdekken, verwonderen en verbinden met de beste films en series, uitdagende workshops, het MediaLab en nog véél meer. Kortom, Cinekid is niet uitgekeken raken!

Dit vind je misschien ook leuk