Nijmeegse Kunstnacht: Merleyn En Afrika Museum Brengen Samen Kunst Tot Leven

| Luus Veeken

Zaterdag 22 september is de Nijmeegse Kunstnacht, alweer de achtste editie. Nijmeegse organisaties bundelen hun krachten en bieden een boeiend nachtelijk programma. Redacteur Luus Veeken sprak met Harm Hofmans en Richard Kofi, de initiatiefnemers van de combi poppodium Merleyn en het Afrika Museum.

Het Afrika Museum doet voor de eerste keer mee aan de Kunstnacht. ‘Wij zitten in Berg en Dal. De Kunstnacht is een mooie gelegenheid om met ons culturele aanbod aan te sluiten op de Nijmeegse programmering en ook het centrum van de stad aan te doen’, geeft Richard Kofi (Afrika Museum) aan. Voor Merleyn is de Kunstnacht gesneden koek. Merleyn/Doornroosje doet ieder jaar mee. ‘De Kunstnacht vinden we hartstikke leuk. We mogen dan met andere organisaties flirten. Het is heel tof om dit keer met het Afrika Museum samen te werken. Zo treden we elk jaar een keer buiten de – voor ons – gebaande paden van de muziek,’ aldus Harm Hofmans van Merleyn.

Kunstenaars aan het werk zien

Harm en Richard hebben al eerder samengewerkt. Dat was in het kader van Rythm en Roots, een tentoonstelling in het Afrika Museum over historische en eigentijdse muziekfotografie. Richard: ‘Dat is toen zo goed bevallen, dat we steeds contact hebben gehouden en ideeën uitgewisseld. Toen de mogelijkheid van de Kunstnacht zich voordeed waren we er snel uit. Daar doen we samen aan mee’. Rode draad in hun Kunstnachtaanbod is het tot leven brengen van kunst in poppodium Merleyn. Kunstenaars gaan aan de slag met de collectie van het museum en reageren erop, geven er een eigentijdse twist aan. Ze plaatsen de steriele museale collectie in een levendige context. De kunstenaars gaan dat grotendeels doen tijdens de Kunstnacht zelf. Je zult ze overal in Merleyn aan het werk zien.

Maskers en muurschilderingen

Aan de inhoud van de avond wordt nog volop gewerkt. Maar een tipje van de sluier kunnen ze wel vast oplichten. Het werk van Romuald Hazumé staat centraal. Hij reflecteert in zijn werk op onze consumptiemaatschappij door overblijfselen ervan in zijn maskers te verwerken. Nijmeegse kunstenaar Remco Visser sluit daarop aan door die thematiek te verwerken in zijn muurschildering in Merleyn. Ook zal er een theaterperformance zijn en kan er gedanst worden op Afrikaanse tunes.

Iedereen in de actiestand

‘Het hele pand gaat eraan geloven’, schetst Harm het evenement. ‘Niet alleen de concertzaal, ook backstage en boven op de overloop. Overal gaat wat gebeuren. Tijdens de Kunstnacht krijg je de kans om op plekken te komen die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn en word je uitgenodigd om zelf mee te doen. Dus iedereen in de actiestand’. Richard vult aan: ‘Voor de bezoekers die dat spannend vinden staan activiteitenbegeleiders van ons museum klaar om ze een handje te helpen’.

Tekst en foto Harm en Richard: Luus Veeken

Kaartjes voor de Kunstnacht zijn vanaf 15 juni te koop. Het evenement van Merleyn en het Afrika Museum is in Merleyn, Hertogstraat 13.

Dit vind je misschien ook leuk