Nacht van de Ommetjes: Ronddwalen in Nijmeegse wijken vol verrassingen

| Sarah Pouwels

Zie jij het al voor je? Je wandelt ’s avonds door je eigen wijk en ineens is deze getransformeerd tot een openluchttheater waar muziek wordt gemaakt, toneelstukken worden opgevoerd en verhalen worden verteld. Dat is de Nacht van de Ommetjes! We spreken met Bert Lagerweij, voorzitter van het bestuur van de Nacht van de Ommetjes.

Een decennium oude traditie

Elk jaar op de eerste zaterdag van oktober vindt de Nacht van de Ommetjes plaats. Samen met wijkgenoten volg je een uitgestippelde route en kom je op plekjes die je eigenlijk nog niet zo goed kende. Zo wordt er ergens kunst gemaakt, staat er een verhalenverteller op de hoek van jouw straat of beland je plots in een leuk gesprek met iemand uit je wijk.

© Jacqueline van den Boom 

“Al sinds 2011 wordt de Nacht van de Ommetjes georganiseerd. Het is een wandel evenement voor en door wijkbewoners van Nijmegen”, vertelt Bert.  “Iedere wijk kan hier aan mee doen en is zelf verantwoordelijk voor de invulling van het programma, de route van het ommetje en de locatie waar nog lekkere drankjes kunnen worden gedronken ter afsluiting.” Het doel van de Ommetjes is om mensen samen te brengen en zo veel mogelijk wijken mee te laten doen. Want wie anders dan de buurtbewoners zelf weten beter wat de leukste plekjes in die buurt zijn, welke historische verhalen er verborgen liggen of wie er woont met een bijzonder talent?

Nijmegen dichterbij elkaar brengen

Ruim veertien wijken doen dit jaar mee, met een aantal echte die-hards, zoals Nijmegen Oost, Nijmegen Centrum, Brakkenstein, Hees, Wolfskuil en de Hazenkamp. In Dukenburg wordt het ommetje zelfs al tien jaar georganiseerd! Maar naast Helmut en Christa van zijn er nog veel meer mensen die het al jarenlang organiseren. “Zij mogen wel even in het zonnetje worden gezet”, vindt Bert.

Toch hoopt hij op een uitbreiding van de wijken. Want wist je dat Nijmegen bestaat uit negen stadsdelen met daarin wel 44 wijken? Hoe meer ommetjes er georganiseerd worden, hoe meer we Nijmegenaren dichter bij elkaar kunnen brengen. “Dat is waarvoor we het doen”, zegt Bert. “Zo zien we bijvoorbeeld ook nog graag ommetjes georganiseerd worden in wijken als Heijendaal, Goffert, Willemskwartier en Hof van Holland/Nijmegen Noord”.

De mooiste herinneringen

Meedoen kan als organisator, als bezoeker, maar ook als je een talent hebt dat je graag wilt delen. Ben je bijvoorbeeld muzikaal, heb je een mooi verhaal of gedicht om voor te dragen, of speel je misschien in een theatergroep? Alles kan! “Er zijn al prachtige dingen georganiseerd de afgelopen jaren waar ik nog mooie herinneringen aan heb,” zegt Bert. Zo sta je bijvoorbeeld in iemands tuin te luisteren naar een pianostuk dat wordt gespeeld met de raamdeuren open, of speelt er midden op straat een grappig theaterstuk waarbij je twijfelt of het in scène gezet is.

Bert vertelt over een avond in het Kronenburg park. “Het was al donker en de route bracht ons bij de Kruittoren, dat was op zichzelf al uniek, want daar mag je normaal niet in. In het donker liepen we door de wandelgangen en in de verte hoorde je iemand zachtjes zingen. Hoe dichterbij we kwamen hoe beter we de stem en nu ook zijn gitaar konden horen. Uiteindelijk zat daar Augusto, een artiest uit Nijmegen met een prachtige stem, begeleidt door zijn gitaar. Er was zo’n sfeer in die toren. Het plaatje klopte gewoon, dat was magisch.”

Meedoen

Op 7 oktober 2023 vindt de Nacht van de Ommetjes weer plaats met als thema ‘Een Ommetje voor iedereen’. Vind je het leuk om een Ommetje te organiseren in jouw wijk of wil je je aanmelden als talent? Ga voor meer info hierover naar www.denachtvandeommetjes.nlof meld je aan via info@denachtvandeommetjes.nl. Wil jij erbij zijn als bezoeker? Je kunt je vanaf september via de website aanmelden. Volg de Nacht van de Ommetjes via Facebook of Instagram.

 

Fotografie: Toon de Vos, Jacqueline van den Boom, Ommetjes wandelaars.

Dit vind je misschien ook leuk...