Music Meeting All Ears: een intieme en indrukwekkende concert registratie van Yoràn Vroom

| Lotte Corneth

Het traditionele Music Meeting pinksterweekend in Nijmegen staat dit jaar in het teken van de lancering van een nieuw online muziekkanaal: Music Meeting All Ears. In plaats van een driedaags festival – dat nu niet door kan gaan vanwege corona – presenteert Music Meeting een digitale ontmoetingsplek. We nemen in Openluchttheater de Goffert een kijkje achter de schermen bij de concert registraties voor Music Meeting All Ears, waaronder het optreden van de Amsterdamse drummer Yoràn Vroom.

Voor de opnames startten spreken we kort met Wim Westerveld, programmeur van Music Meeting. Hij is het wachten tussen opnames maken niet gewend. “Toch is het fijn dat er dit jaar weer gespeeld mag worden, het zijn voornamelijk Nederlandse artiesten die programmeurs Kay, Maite en ik uitnodigen dit jaar”. Wim vertelt: “Alles is in aangepaste vorm, maar het belangrijkste voor mij is dat we weer artiesten kunnen laten zien, daar draait het om. Ik kijk vooral uit naar deze opname”.

Onder strikte voorwaarden nemen we plaats in het openluchttheater, een privilege dat de digitale festivalbezoeker dit jaar zal benijden. Het voelt bijna als vanouds door de setting in het theater. Na de geluidscheck en het wachten op de laatste knallers van NEC-supporters kan de opname in één take worden opgenomen.

Het grote logo van Music Meeting steekt af tussen de grote bomen die af en toe worden aangewakkerd door de wind. Een gaai vliegt voor het podium langs, de lichten schijnen een licht paarse kleur op de instrumenten en haar bespelers. Yoràn komt de trap afgelopen en klimt het podium op. Ondertussen wordt hij nog even aangehaald door één van zijn grootste supporters uit het 10-koppige publiek: zijn 7-jarige zoon Yaved, die het gehele optreden onafgebroken alles vastlegt wat er rondom het podium gebeurt.


Yaved Vroom

Yoràn knikt naar Fantison Araby (Mandinka percussie), Yariv Vroom (percussie), Itai Weissmann (EWI), Nathaniel Klumperbeek (bass), Timothy Banchet (piano/keys) en Pablo Sanchez de Amezaga (backline). Zijn mondkapje gaat af, hij telt af en de opnames starten. Iedereen op het podium is geconcentreerd en oogt relaxed. Dan verschijnen de dansers Yailah Vroom en even later Perry Gits op het podium.

Gesprek tussen dans en muziek

Wim vertelt ons dat alle artiesten een opdracht hebben meegekregen. Voor Yoràn was de keuze snel gemaakt: “Ik wil dans combineren met mijn muziek”. Adembenemend is het als Yailah Vroom en Perry Gits het podium betreden. Ze lijken de muziek soms te dirigeren en dat is wat ook zeker mag gebeuren, volgens Yoràn. “Een gedeelte van de muziek is ook ter inspiratie van de dans, een gesprek tussen dans en muziek, die interpretatie mag vrij zijn”.

Als we Perry vragen naar zijn inspiratie vertelt hij: “De muziek stuurt mij en dan gaat het voornamelijk om de bass, drums, percussie en de elektronische geluiden”. De abstracte dans gaat volledig op in de muziek van Vroom. Aan jou, als publiek om een vrije interpretatie te geven als je naar de dans kijkt en de muziek luistert. Een opname die verrijkt en ongetwijfeld thuishoort op een muziekkanaal als Music Meeting All Ears.

Afwisseling en vrije ruimte

Kort voor de opnames lanceerde Yoràn Vroom zijn nieuwe album “Across A Spectrum”, we spreken hem en zijn entourage na de opnames van Music Meeting All Ears in het openluchttheater de Goffert. Als we ons voorstellen vraagt Yoràn mij alle bandleden te betrekken bij het gesprek. Het wordt daarmee meteen duidelijk dat het om alle artiesten gaat die optreden, en niet alleen hijzelf.

Yoràn: “De opname is niet alleen mijn drumspel, het is een gesprek, dat moet inspireren. Iedereen draagt bij aan de muziek, het is een wisselwerking van ons samen op het podium. De ene keer doet percussie iets extra’s of neemt de bassist het initiatief. Soms neemt de blazer het voortouw om de melodie te leiden, soms doe ik dat. Het hoeft niet altijd dezelfde te zijn. Dat vind ik mooi aan dit concept en mijn werk. Die vrijheid moet er zijn. Het gaat om de afwisseling van elke bijdrage”.


Yoràn Vroom

“Hetzelfde geldt overigens voor de ruimte in de muziek. 20% van wat we spelen staat vast, en zeker 80% is vrije ruimte, dat geldt voor percussie, maar bijvoorbeeld ook voor de dans.” Als we tijdens het gesprek de teugels even laten vieren - als interviewer fijn om zo iedereen op z’n gemak te stellen - spreekt hij ons erop aan. Net zoals op het podium, houdt hij graag focus. “Dat vind ik het allerbelangrijkste en dat is ook het enige wat ik vraag van iedereen die met me op het podium staat. In dat moment wil ik pure focus op ons spel, dat komt het optreden ten goede”.

Yoràn over zijn ervaring tijdens de opname: “Ik heb het nu afgesloten, de opname. In het moment heb ik echt genoten, maar nu laat ik het los. Het is nu voorbij, geweest. Ik denk er niet meer aan. Als ik de mix van de opname eenmaal te zien krijg zal ik een ander gevoel krijgen van wat ik hoor of ervaar, of van het proces tijdens de opname. We hebben genoten vandaag en nu laat ik het los”.

Algoritmevrije benadering

Het muziekkanaal staat in het teken van een algoritmevrije benadering. Niet het algoritme, maar de programmeurs van Music Meeting nemen de bezoeker mee op sleeptouw aan de hand van unieke content, zoals intieme muzieksessies, podcasts, artiesten-portretten, concerten, archiefmateriaal en playlists, voor iedereen vrij toegankelijk. Ook als de corona crisis achter de rug is, blijft Music Meeting All Ears jaarrond smaakmaker voor nieuwe muziek en het jaarlijkse Music Meeting Festival. De volgende editie staat gepland van 4 t/m 7 juni 2022 in Park Brakkestein. Maar voor nu is er geen twijfel mogelijk dat je de opname met Yoràn Vroom moet bekijken.

Alle opnames bekijk je op het muziekkanaal Music Meeting All Ears. Meer nieuws en updates over de muziek van Yoràn Vroom vind je hier.

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk