Limes Festival 2022: Romeinen in de Lage Landen

| Heyta Melssen

In 2021 werd de Neder-Germaanse Limes uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De Limes werd door de Romeinen gebouwd om de grenzen van hun Rijk aan te geven. In totaal is de Limes 7000 km lang en loopt door Noord-Afrika, Azië en Europa. De Neder-Germaanse Limes is 400 km lang en loopt vanuit Duitsland langs de noordoever van de Rijn tot Katwijk aan Zee. Nijmegen maakt deel uit van deze Limes ondanks dat de stad zelf nog een eindje van de grens verwijderd is. In 19 v.C. werd namelijk op de plek waar nu Nijmegen ligt een legerkamp ingericht van waaruit de kampen en wachttorens langs de Rijn werden bemand.

Al snel ontstond daaromheen een stad met badhuizen, een amfitheater, markten en een levendige haven. Hoe was het leven in die tijd? Wat deden de Romeinen en vooral, wat kunnen we daar nu nog van terugvinden?

Dit alles en meer kun je leren en meemaken tijdens het Limes Festival 2022, dat van 21 t/m 28 augustus wordt gehouden in Nijmegen. Acht dagen lang staat de stad in het teken van het Romeinse verleden met activiteiten, workshops, lezingen en historische wandelingen langs de plekken waar dit verleden nog zichtbaar is. Als afsluiter kun je op 27 en 28 augustus ervaren hoe 2000 jaar geleden het leven was in onze stad. Dan wordt het Valkhofpark omgetoverd in een Romeinse garnizoensstad. Daar ontmoet je legionairs, ambachtslieden en muzikanten en ervaar je het Romeinse leven in geuren en kleuren.

Tot die tijd kun je dagelijks, behalve op maandag, terecht in Museum het Valkhof voor een lezing over telkens een ander onderwerp, een korte rondleiding langs Romeinse museumschatten en een echte Romeinse lunch. Om 13.30 start telkens een wandeling onder leiding van een deskundige Romeinenkenner. Op maandag is het museum gesloten en vinden de activiteiten plaats in De Bastei. Ook staat er elke dag een Archeo-hotspot op een bijzondere plek, waar geïnteresseerden zich kunnen verdiepen in archeologische vondsten die met de Romeinen te maken hebben.

Kortom, genoeg te doen in deze laatste vakantieweek.

Eerste dag van het Limes Festival

Wij van IntoNijmegen waren op de eerste dag aanwezig en gingen mee met een bijzondere fietstocht door Nijmegen Oost waar je nog veel Romeinse resten vindt, onder leiding van Stephan Mols, bijzonder hoogleraar Nijmeegse geschiedenis bij de Radboud Universiteit.

Tegelijk met het festival vindt in De Lindenberg het 25e internationale Limescongres plaats. Dit Congress of Roman Frontier Studies oftewel Limes Congress wordt al sinds 1949 eens in de drie jaar gehouden en is een van de belangrijkste archeologische conferenties in Europa

Sfeerfoto's van de tweede dag

Wandeling langs Romeinse resten in het centrum en aan de Waalkade. Stephan Mols van de Radboud Universiteit vertelt meer over het Romeinse verleden in Nijmegen.

Aan de Waal was op dinsdagmiddag een leuke kinderworkshop Baroen (Romeins exerceren).

Limes Festival is nog te bezoeken tot en met 28 augustus. Benieuwd wat er allemaal te doen is? Bekijk hier het programma.

 

Fotografie: Willem MelssenHeyta Melssen
Fotografie tweede dag: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk...