Leer en laat je inspireren met het najaarsprogramma van Cultuur Academy

| Lunya van Wunnik

Cultuur Academy ondersteunt beginnende en ervaren makers en mogelijkmakers binnen de culturele sector. Deze maand hebben zij hun nieuwe najaarsprogramma gelanceerd. Dit veelzijdige programma omvat boeiende workshops, persoonlijke adviesgesprekken en waardevolle netwerkmomenten, en staat open voor iedereen binnen de culturele sector uit de regio Nijmegen/Arnhem. Programmacoördinator Jessica de Jaeger vertelt ons alle ins en outs. 

Cultuur Academy heeft een rijk verleden in het ondersteunen van makers en culturele instellingen. Op 1 februari 2023 zijn de platforms Cultuur Academy (Nijmegen) en Schakel025 (Arnhem) namelijk gefuseerd, nadat ze sinds hun oprichting in 2019 al nauw samenwerkten. Deze fusie heeft geresulteerd in een nog krachtigere samenwerking en een breder aanbod. Ieder half jaar bieden zij een nieuw programma-aanbod. Momenteel is het najaarsprogramma van start gegaan.

Ondersteuning van de cultuursector 

Naast het najaarsprogramma biedt Cultuur Academy ook een waardevolle online kennisbank aan. Deze kennisbank is een goede bron van actuele informatie en inzichten binnen de cultuursector. Hier vind je namelijk artikelen die essentieel zijn voor cultuurprofessionals om hun zaken op orde te hebben, waardoor het een handig hulpmiddel is. ‘Maar mocht er nog iets missen in de kennisbank, laat het ons dan vooral weten’, zegt Jessica de Jaeger, programmacoördinator bij Cultuur Academy.  

Bovendien beheert Cultuur Academy diverse fondsen om financiële ondersteuning te bieden aan creatieve projecten, variërend van de 'Stroomversneller' en de ‘Groeispurt’ voor beginnende makers tot het 'Firestart Fonds' voor de iets meer ervaren professionals. De organisatie bevordert ook persoonlijke ontmoetingen en kennisdeling binnen de sector door middel van netwerkevenementen en informele bijeenkomsten. Daarnaast zetten ze zich actief in voor diversiteit en inclusie in de culturele gemeenschap. Hun programma heeft tot doel de groei en bloei van de kunst- en cultuursector in de regio te ondersteunen. 

Waarom zou je deelnemen aan het najaarsprogramma? ‘Omdat we dit najaar een uitzonderlijk programma hebben samengesteld waar ik persoonlijk erg trots op ben’, zegt de Jaeger. ‘Ons programma behandelt niet alleen actuele onderwerpen, maar biedt ook een perfecte balans voor een divers publiek, of je nu een beginnende maker bent of een doorgewinterde directeur.’ 

Het najaarsprogramma 

Hieronder vind je een beknopt overzicht van het najaarsprogramma van Cultuur Academy dat van start is gegaan in september 2023. Benieuwd naar de complete agenda? Het hele najaarsprogramma van Cultuur Academy vind je hier!  

Twee wekelijkse adviesgesprekken​: Vraag een persoonlijk gesprek aan met een van de deskundigen binnen Cultuur Academy.  

Subsidiespreekuur: Eén keer in de maand vindt er een subsidiespreekuur plaats waar je meer informatie kunt krijgen over de ins en outs van een maandelijks wisselend fonds. 

De maandagclubEen nieuw programmaonderdeel waarbij je elke maandagmiddag tussen 1 en 5 uur bij Cultuur Academy kunt komen werken. Het doel is om peer-to-peer ontmoetingen te faciliteren, met altijd een vertegenwoordiger van Cultuur Academy aanwezig om vragen te beantwoorden. Deze gelegenheid komt voort uit de behoefte van de culturele gemeenschap en vindt afwisselend plaats in Nijmegen in de Basis en in Arnhem in The Hub. Voor slechts 2,50 euro kun je de hele middag koffiedrinken terwijl je werkt en andere creatieve geesten ontmoet. 

 

Basiscursus FondsenwervingDeze cursus richt zich op het schrijven van subsidieaanvragen en biedt essentiële richtlijnen voor het opstellen van effectieve plannen. De basis wordt behandeld voor degenen die net beginnen, terwijl meer gevorderde deelnemers de cursus voor meerjarige aanvragen kunnen volgen. Hierbij wordt ook dieper ingegaan op toekomstgericht denken en het maken van een gedetailleerde planning. 

Cursus Diversiteit & InclusieDeze cursus richt zich op het schrijven van een plan van aanpak voor diversiteit en inclusie. Het behandelt essentiële stappen om dit belangrijke onderwerp aan te pakken, voor zowel de kleinere als de wat grotere culturele instellingen. De cursus begeleidt deelnemers bij het formuleren van strategieën en visies, inclusief maatregelen voor personeel en doelgroepen. Het is relevant voor situaties waar fondsen vaak een duidelijke visie op diversiteit en inclusie verwachten, en het helpt deelnemers te bepalen met wie ze kunnen samenwerken om hun doelen te bereiken. 

Workshops rondom financierenIn samenwerking met de landelijke organisatie Cultuur+ Ondernemen, die vergelijkbare doelen heeft als Cultuur Academy, worden er drie workshops georganiseerd met de focus op financieren. Deze workshops bieden waardevolle inzichten en strategieën met betrekking tot financiering binnen de culturele sector. 

Workshop Leidinggeven zonder machtDeze workshop behandelt het thema ‘leidinggeven zonder macht’ en richt zich op de overgang van collega naar leidinggevende binnen de culturele sector. Deelnemers leren hoe ze effectief kunnen omgaan met deze nieuwe rol en de verantwoordelijkheden die ermee gepaard gaan. 

Workshop goed in gesprek met je medewerkerDeze workshop is gericht op leidinggevenden en behandelt de kunst van effectieve gespreksvoering met medewerkers. Deelnemers leren hoe ze gesprekken moeten voeren, waarbij ze aandacht besteden aan belangrijke aspecten en aandachtspunten om productieve en constructieve dialogen te bevorderen. 

Basiscursus social mediaVoor iedereen binnen de culturele sector die diens social media skills wil upgraden.  

Workshop Content creëren met je telefoonDeze workshop focust zich op het creëren van video en fotocontent met je mobiele telefoon.  

Workshop Intellectueel EigendomIn deze workshop leer je alles over de rechten van bijvoorbeeld een tekst die je hebt geschreven of een nummer dat je hebt uitgebracht. Wat moet je doen als iemand anders je tekst of lied zomaar gebruikt? Hoe zorg je dat je daar geld voor krijgt?  

Stroomversneller & Groeispurt borrel (6 december)Op 6 december organiseert Cultuur Academy een informele borrel voor nieuwsgierigen die meer willen weten over de verschillende fondsen. Het is een gelegenheid om ervaren professionals te ontmoeten, vragen te stellen en waardevolle contacten te leggen.  

Training Constructieve gespreksvoering over grenzen en veiligheid (12 december)Op 12 december biedt Cultuur Academy een training aan over veiligheid en gespreksvoering rondom grenzen op de werkvloer. Deze training is relevant voor leidinggevenden. Ze gaan praktisch aan de slag met een trainingsacteur en realistische casussen, waardoor je effectieve vaardigheden kunt ontwikkelen voor situaties op de werkvloer. 

Workshop medezeggenschapIn deze workshop leer je over effectieve samenwerking en afstemming binnen een ondernemingsraad in grote organisaties. 

Cultuur Academy is een organisatie voor het leren en ontwikkelen van cultuurprofessional in regio Arnhem en Nijmegen. Je vindt ze op het NYMA terrein, Winselingseweg 14, Unit 104, 6541 AK in Nijmegen en de Van Oldenbarneveldtstraat 94-15, 6827 AN Arnhem. Contact opnemen kan via info@cultuuracademy.nl.