Kunstnacht zet Nijmegen voor de elfde keer op zijn kop

| Heyta Melssen

De elfde editie van de Kunstnacht breekt op de vroege zaterdagavond los in het Kronenburgerpark, waar de mythe start met een kristal in de wensput en een pakkend openingsgedicht en waar de rest van de avond een compleet en divers programma wordt geboden. Je hoeft dus nergens heen, maar dat mag wel. Want hiervandaan kun je kiezen voor diverse routes die kriskras door de stad naar de verschillende locaties voeren.

Hoewel de organisatie na tien jaar in nieuwe handen is overgedragen, zijn de oude vertrouwde vervreemdende elementen hetzelfde gebleven. Dans in een museum, muziek in de bibliotheek of disco in de Nicolaaskapel. Vervreemdend, verrassend, kunstzinnig en vooral chaotisch. Vooral naarmate het donkerder wordt en groepjes bezoekers op zoek gaan naar voor hen tot dusver onbekende locaties. De plattegrond wijst de weg, maar is in het duister van het winderige Kelfkensbos lastig te ontcijferen.


 

Gelukkig weten veel Nijmegenaren de weg en weten ze de locaties ook goed te vinden, getuigen de volle zalen en de enthousiaste reacties over en weer: ‘ben je daar al geweest? Ik kom er net vandaan. Fantástisch…!’ en voor ‘daar’ kun je elke willekeurige locatie invullen waarheen je je desgewenst ook kan laten vervoeren door een Eend.

Dans en muziek

Naar de Mariënburgkapel, bijvoorbeeld, waar Deltatunes hypnotische muziek laat horen met fragiele glazen instrumenten. Of De Bastei waar de Basis verrassingsconcerten organiseert. Vergeet ook het Besiendershuis niet waar Artez optreedt of Museum het Valkhof met Oostpool en Introdans. Muziek ook in de Zeester, het Festivalhuis, de bibliotheek en Brebl.

Beleving en poëzie

Voor wat meer verstilling zorgen Museum het Valkhof, De Lindenberg, Arthouse LUX, de Paraplufabrieken, het Honigcomplex en De Plak waar je kunt kijken naar toneel, luisteren naar poëzie of je begeven in een andere wereld. In de Paraplufabrieken kun je na je portie poëzie in dialoog met een zwevend kristal of je laten vergasten op een magische minerale cocktail. Maar vergis je niet, ook hier wordt het programma afgewisseld met DJ’s en livemuziek. Want verrassend blijf het, wat je krijgt voorgeschoteld.

Multimedia, film en vreemde ontmoetingen

Geen kunstvorm is te gek om te ontbreken tijdens de Kunstnacht. Een kudde eendjes wordt omgetoverd in mini-theaters voor vier (of meer) personen. Gehaakte heksen zweven door het Valkhofpark, luchtacrobaten betoveren het Kronenburgerpark en op het Kelfkensbos huist Sloth. Veilig achter slot en grendel maar toch… wat doet hij? Valt hij aan, of snuffelt hij alleen een beetje.

Zo veel te zien en te beleven in één nacht, een unieke mix waarin alles en iedereen samenwerkt om een gelaagd en geslaagd product neer te zetten. Dat is de kracht van de Kunstnacht. De herfst breekt aan maar wij kunnen er tegen, dankzij een urenlange onderdompeling in kunst en cultuur.

 

Fotografie: Heyta Melssen, Willem Melssen en Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk...